maandag 13 april 2009

Vos Slim

Vandaag was het heel druk bij ingang Panneland....niet zo gek want:Normaal gesproken is het rond deze tijd van het jaar 11 á 12 graden. Vorig jaar lag er met Pasen, dat toen drie weken eerder viel, op sommige plaatsen zelfs 10 centimeter sneeuw. Het KNMI kon niet zeggen of de temperaturen tijdens beide paasdagen een record betreft omdat van tweede paasdag geen vergelijkbare statistieken zijn.
Op beide paasdagen lag de temperatuur in het westen lager. Aan de kust, ten zuiden van IJmuiden, was het mistig en koud en 'slechts' 8 of 9 graden. Landinwaarts werd het daar overigens direct snel warmer.
Ik was wat aan de vroege kant (half twee s'middag's) Paarden op het Parkeerterrein Panneland.
Dus ik moest even wachten op GertJan en zijn gezin.
(we hadden afgesproken om 2 uur)
Zodoende had ik nog even de tijd om van de paarden te genieten.
We besloten om via het Groot Zwarteveld naar het achtergebied te gaan.
We verwachte er niet veel van......Het was erg druk met mensen en we hadden nog maar weinig wild gezien.
Bij de schuilhut gingen we wat drinken...Ik schonk koffie in en de jongens namen fris.
Opeens riep Rick "Een Vos "..!
Zo te zien had hij ook wel trek in een bakkie.
Hij was niet bang...maar wel op zijn hoede.
Op zijn snoet zit een volgezogen teek die duidelijk te zien is.
Ook andere voorbijgangers stonden te kijken en namen foto's van hem/haar met mobieltjes.
Hij is denk ik al heel wat gewend.....en slim als hij is komt hij tevoorschijn zodra mensen in de schuilhut wat gaan eten of drinken.
Een goed leven zo naast de prullebak.
Gertjan staat hier rustig te kijken op een metertje of 4/5.
Maar hij/zij moet uitkijken.....want:
04 Januari 2008
Voor de 2e keer is er een vos afgemaakt omdat hij tam gemaakt is door natuurfotografen. Directeur van het nationale park de Hoge Veluwe (die er op hun website dit absoluut geen nieuws vindt), Seger van Voorst tot Voorst, speelt de zwarte piet bij de amateur natuurfotografen. Deze gasten doen namelijk als echte paparazi alles om een beest goed op de plaat te zetten. Dus je geeft zo'n vos eten, en dan leert ie dat mensen niet schieten maar eten geven. Hardstikke fout natuurlijk, bovendien stel je als natuurfotograaf natuurlijk geen ene zak voor als je op die manier je foto's binnenhaalt. Ga dan naar een dierentuin of zo, lutsers.En over dierentuinen gesproken, meneer Seger van Voorst tot Voorst, waarom moet een beest afgemaakt worden omdat het te brutaal naar mensen geworden is? Waarom kan zo'n beestje de rest van zijn leven niet in een dierentuin vertoeven? Waarom kiest u meteen maar voor het dodelijke schot? Is het jaloezie? Zoiets als als mijn vos niet in mijn park kan, dan maar nergens!!Wederom kunnen we dan ook concluderen dat waar de mens speelt, de dieren sterven.

Het lijkt wel of hij het begrijpt.
Want als er dan nog meer mensen komen.....
Gaat hij ervandoor.

Hieronder nog drie foto's van GertJan gemaakt met zijn Nikon.
(GertJan)
(GertJan)
(GertJan)
Nu gingen we richting het Vinkenveld....de jongens wilde gaan zoeken naar geweien van de damhert.

Het gewei benoemd
Net als bij bijvoorbeeld het edelhert, verliest het damhert elk jaar zijn gewei (rond april/mei). Directdaarop wordt het weer opnieuw opgebouwd. In juli/augustus is het gewei volgroeid en begint de bast, de fluweelachtige huid om het gewei, af te sterven. Dit gaat gepaard met dusdanige jeuk dat het hert zijn gewei schuurt aan bomen en struiken (het zogenaamde “vegen”). Het eerste jaar (de 1e kop) is het geweinog een spies. Vanaf het 2e jaar (2e kop) wordt het typische schoffelgewei zichtbaar.
Een damhert met één oogend en hij mist zijn gewei.
Gewei werd gevonden door Rick.
Gewoon Morieltje
Ik wist de naam niet en kwam hem tegen op deze site
http://www.totaalshot.blogspot.com/
Op weg naar huis nog snel even een fotootje van de bloeiende tulpen langs het AWD gebied.
Deze tulpenvelden zien we vooral op geestgrond.
-
Geestgrond is een cultuurgrond. Geestgronden bestaan uit duinzand dat vermengd is met van elders aangevoerde klei en/of veen. Het op deze wijze verkregen grondmengsel is erg geschikt voor de bloembollenteelt. De Bollenstreek langs de Noord- en Zuid-Hollandse kust heeft zich dankzij de aanwezigheid van geestgrond kunnen ontwikkelen.