maandag 26 augustus 2024

Bloemen Eten

Normaal gesproken zijn reeën schuwe dieren die overdag voornamelijk in de dekking blijven en zich weer laten zien tijdens de schemering. Menselijke verstoring beïnvloed dat gedrag. 
-
-
-
-
-
Bij minder verstoring worden basisbehoeften als eten rust en voortplanting aangepast aan het gevaar van verstoring en de kans op predatoren.
-
-
-
-
-
De vos heeft buiten de mens om geen natuurlijke vijanden ..is normaal gesproken ook een nacht/schemerdier. Hij past zich qua gedrag snel aan aan de mens. Ook in dorpjes steden en industriegebied is de afweging gevaar/voordeel eentje die het gedrag van de vos enorm kan bepalen.
-
-
-
-
-
-
-
IJsvogels hebben naast de mens ...ook gevaar te duchten van bunzing vos wezel nerts katten en roofvogels. Maar de grootste vijand is wel vorst ..drie weken ijs en de populatie ijsvogels neemt weer enorm af. Meerdere legsels per jaar moet zo'n populatie weer snel doen herstellen. Ze doen hun best.
-
-
-
-
-
-
-
-
Vossen werpen maar één keer per jaar ...de sterf
te onder de jonge welpen is groot. Bij weinig aanbod van voedsel zullen de rekeltjes die over het algemeen wat groter en sterker zijn het eerder overleven dan moertjes. Zo heeft de natuur een prachtig systeem ingebouwd die gebaseerd is op het aanbod van voedsel. Weinig aanbod minder moertjes en zelfs minder worpen want dan slaan sommige moervossen een jaar over. (Geniaal ..de natuur)
-
-
-
-
-
Met zijn prachtige exotische kleuren en zijn gedrag als visser ….spreekt hij bij veel mensen tot de verbeelding. Van geluid heeft hij weinig tot geen last … maar bij iets van beweging is de vogel gevlogen. Bij een schoonheidswedstrijd laat deze beauty de andere deelnemers ver achter zich.
-
-
-
-
-
De reegeit met haar kalfje van dit jaar zijn ook opgemerkt door de reebok. Een andere reegeit is hier ook aan het foerageren ..wetende dat de reebok aanwezig is zijn ze extra waakzaam en hebben mij misschien wel opgemerkt. Maar zien er in ieder geval geen gevaar in.
-
-
De welpen van de vos lopen soms voor mijn camera van 100mm/400mm te dichtbij ...ik moet ze dan nemen met de macro lens of met de iPhone … Te dichtbij is dus voor mij niks. Ze zijn dan op een geven moment ook niet meer scherp te stellen.
-
-
-
-
-
-
-
-
De reegeit is een echte knabbelaar en komt hier puur voor de bloemen met een bepaalde rijpte. Wij alsmens vinden sommige bloemen ook lekker ...denk aan goudsbloem paardenbloem viooltjesdaglelie indische kers rozen en bieslook. Wat dat betreft heeft mevrouw ree best wel kennis van wat lekker is :)

-
-
De vos is een opportunist en de mens slordig ..hij weet daar op zijn manier van te profiteren. Uiteindelijk krijgt de vos de schuld ... en is een vos in ons territorium niet gewenst. wat is de mens een beest hé ?
-