donderdag 13 oktober 2022

Bronst

Nog maar net de Edelhertenbronst in het 'Nationaal Park de Hoge Veluwe' achter de rug met mooie bronstactiviteiten (lammergier wespendieven rode wouw zeearenden zwijnen vos reeën en helaas niet meer dan verse sporen van de wolf) en we kunnen zo door naar de 'Amsterdamse Waterleidingduinen' voor de bronst van de damherten. Terwijl ik op een lichtgewicht uitschuifbaar krukje zit ..komt dit hert mooi dichtbij.

-
-
-
-
-
-
-
Helaas nog geen tijd gehad om alles uit te zoeken ..maar in deze blogupdate een impressie van de afgelopen weken. Als ik in dit tempo foto's plaatst loopt hier de bronst nog door tot mei :)
-
-
-
-
-
-
Altijd even opletten als twee herten samen oplopen .. het voorste hert draait naar binnen en een gevecht is begonnen. Het gevecht is soms binnen enkele secondes voorbij ...maar met een beetje geluk kan dat ook minuten duren. Helaas was het buiten ons zicht en duurde het gevecht heel kort.
-
-
-
-
-
-
-
De herfstperiode is wel de meest magische tijd van het jaar .. de kleuren zijn prachtig. En ja ..het fotograferen van de damherten tijdens de bronstperiode is natuurlijk ook heel gaaf. Het liefst met koud weer zodat bij het burlen de damp uit de bek goed te zien / fotograferen is.
-
-
-
-
-
-
Wat was het druk dit jaar op de 'Wildbaan' en het 'Reemsterveld' voor de edelhertenbronst .en uiteindelijk ook voor de wolf. Heel Nederland was verontwaardigd en viel over de fotografen die de wolf van dichtbij fotografeerde. Terecht denk ik ...maar had ik er gestaan ..had ik dan geen foto's gemaakt ..en hoe dichtbij zou ik hem benaderen? Ik had hem zeker ook gefotografeerd waarschijnlijk.
-
-
-
Argus Vlinder
-
-
-
-
-
Eerder hadden we al een dekking van het edelhert ...al was dat op grote afstand. Nu hadden we ook nog een gevecht .. ook al was dit moment maar een fractie van een seconden ...en mag het de naam gevecht eigenlijk niet hebben. Maar ja ..leuk is zo'n moment wel natuurlijk.
-
-
-
-
-
-
Zeearend Veluwe
-
-
Is dit nu een bijzondere kuiken ...Nee hoor ..gewoon een kuiken van de kip.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Bij het 'vlaggen' zet het damhert geur af op takken .. de geurklier zit bij zijn oog. Mensen denken weleens aan het einde van de bronstperiode dat herten gewond zijn aan hun oog .. die dan waterig en bloed doorlopen zijn. Maar het komt dus door de takjes.
-
Het blijft een mooie combinatie als je edelherten tussen de paarse heide kunt fotograferen. Er volgen in een volgend blogupdate gegarandeerd meer foto's van deze periode bij de edelhertenbronst en van andere momenten op de Veluwe.