zondag 22 mei 2022

Bossie AWD

 De Appelvink is één van de twaalf vinken die in Nederland voorkomt. Met zijn dikke nek en zijn opvallend forse blauwachtige/grijze snavel ...is het een juweeltje om te zien en te fotograferen. Dit is het vrouwtje .. die iets minder gekleurd is dan het mannetje. Gelukkig kreeg ik zowel het vrouwtje als het mannetje voor de camera.
-
-
-
-
-
-
-
De Grondeekhoorn in het landgoed 'De Oude Warande' zijn eigenlijk ontsnapt toen de Tilburgse dierentuin in 1973 zijn deuren sloot. Het zijn dus eigenlijk exoten ..maar ze mogen in dit bos blijven leven.
-
-
-
-
-
Ze komen aanvliegen met een snelheid van tachtig kilometer per uur .. het gaat werkelijk supersnel. Ze noemen hem dan ook wel 'de blauwe schicht' ..en natuurlijk heb ik het geprobeerd om ze met een korte sluitertijd te bevriezen …maar voor dat je het weet zitten ze op de tak ..of vliegen ze weg :)
-
-
-
-
-
-
De jonge futenkuikens met hun bajespakjes en een roze hartje op het voorhoofd liften mee op de rug van hun moeder. Het is daar veilig en warm. Snoeken reigers en zelfs meeuwen hebben het gemunt op deze tv sticks.
-
-
-
-
-
-
-
-
De jonge kievitkuikens/pullen hebben het druk ..ze vangen zelf hun prooi en ze eten 800 tot 5000 prooidiertjes per dag. En dat terwijl je door het hoge gras moet lopen ..en roofvogels/dieren het op jou gemunt hebben. Een kwetsbare periode. Onder de jonge Grutto ..
-
-
-
-
-
-
-
De reebokjes hebben niet door dat ik achter het hek zit .. het is rustig qua mensen en ze komen hier wat eten zoeken. De ree is een knabbelaar die van knopjes bladeren paddenstoelen grassen besjes bramen kruiden en van bloemetjes snoept. Ik zie ze hier ook paardenbloemen eten. Het is supergezond en heeft een geneeskrachtige werking.
-
-
-
-
-
-
-
-
Loslopende honden zijn in dit gebied een groot probleem .. ze verstoren de reeën en ontnemen de dieren hun rust. Ze moeten 7/10 x per dag herkauwen en door verstoring kan de maag opspelen en ze kunnen dan zelfs sterven. Dus hond aan de lijn ..ook al doet hij geen vlieg kwaad.
-
-
-
-
-
Dit zijn grotendeels recente foto's .. de welpen zijn alleen niet recent maar van alweer even geleden..
-
-
-
-
-
De wolf is een toppredator die we niet in grote aantallen kunnen hebben ...maar voorlopig is daar nog geen sprake van. Hier op de Hoge Veluwe worden veel dieren door afschot gereduceerd. Nu lopen er enkele (van horen zeggen ..drie) op de HV .. en men staat al strak. Ze eten zelfs de moeflons (exoten) … Ik zou zeggen: Stop eerst eens met afschot/jacht.
-
-
-
-
-