vrijdag 6 mei 2022

Bever

Het ochtendgloren en de zonsopkomst waren sprookjesachtig mooi ...de lage mist hangt als een deken over het land. En tegen de bomen aan komt de grondmist (Koeienpotenmist) in beweging. De kleine waterdruppeltjes zweven omhoog ..en geven zo een prachtig schouwspel.

-
-
-
Lelietje van Dalen
-
-
Bever
In het jaar 1826 was de bever uitgestorven in Nederland. Het plaatselijk uitsterven van de bever is vooral veroorzaakt door de jacht. Hij werd bejaagd voor de vacht en het castoreum of bevergeil. (Voor geneesmiddel en parfums/WikipediA)
-
-
Bont Zandoogje
-
-
klein Geaderd Witje
Het Klein Geaderd Witje ..waarvan de vleugels beschadigd zijn ziet er al wat afgevlogen uit. 
Hij blijft zo te zien liever zitten dan dat hij fladdert ...het is het Oranjetipje dat regelmatig zijn rust komt verstoren. Het Bont Zandoogje is relaxt ..fladdert wat en blijft rustig een paar minuten zitten. Wat dat betreft zou het Oranjetipje wat van hem kunnen leren. Wat is die onrustig.
-
Oranjetipje
Zwaluw
-
Bever
-
Ruim 160 jaar nadat de bever in Nederland was uitgestorven ..werd dit grootste Europese knaagdier in de Biesbosch geherintroduceerd. In de periode 1988 /1991 werden er totaal 42 uit de Elbe afkomstige bevers uitgezet. Nu gaat het gelukkig weer goed met de bevers.
-
-
-
Velduil
Grauwe Gans
Ook de Grauwe Gans was door de jacht en habitat verlies zo goed als uitgestorven (1910) in de Benelux. Er zijn nogal wat dieren verdwenen door de jacht. En dat geeft wel aan dat jacht geen evenwicht brengt in de natuur. Maar juist heel averechts kan werken op een biotoop.
-
-
Kneu
Lelietje van Dalen
Oranjetipje
-
-
Het Oranjetipje staat op de rode lijst als niet bedreigd …. en is een algemene standvlinder die verspreid over het hele land voorkomt ...de meeste waarnemingen komen uit het oosten van het land. Voor mij is het al heel wat dat ik er een paar tegenkwam.
-
Bever
-
-
Grauwe Gans
Velduil
-
Gele Kwikstaart
De Gele kwikstaart op de tulpen .. leuk om te fotograferen. Helaas had de kwik geen zin om dichterbij op de tulpen te gaan zitten. Maar ja .. het is wel leuk genoeg om ze hier te plaatsen.
-
-
Wilde eend jong
Oranjetipje
-
Bont Zandoogje
Oranjetipje
-
Oranjetipjes fotografeer je het liefst vroeg in de morgen ...dat is goed te doen als je uit het oosten komt. Hier moeten we het doen met een Oranjetipje die overdag toevallig voorbij vliegt en strak staat van de nectar of zo … Echt de tijd om te fotograferen heb je niet .. gewoon in de mitrailleur stand en op hoop van zegen :)
Kievitsbloem
-
Gele Kwikstaart
Grauwe Gans
Reegeit
Reegeit
De reeën zijn blij dat ze hun wintervacht bijna kwijt zijn … er zijn plekken waar ze allang van hun wintervacht af zijn .. maar deze lopen daarop wat achter zo te zien. Twee weken geleden gemaakt.
Reebok

Reegeit
Bever
Roodborsttapuit
Welp Vos