zaterdag 12 december 2020

REDhetdamhert

 

We zien op dit moment dat de populatie damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD) wel is gaan dalen. Volgens beheerder Waternet (Parool 2020) is het aantal van 800 damherten ideaal. Aannemelijk is dat het aantal nog verder omlaag gaat (600/400) om zo een reset te laten slagen.
-
-
-
 
De Partij voor de Dieren komt in actie met “REDhetdamhert. Een 'RedTeam' van wetenschappers en dierenwelzijnsorganisaties gaan onderzoeken hoe ze met een geweldloos alternatief het afschot damherten kunnen voorkomen. 14 december 2020 hopen ze steun te krijgen van andere politieke partijen
-
-
-
Witkopstaartmees
-
Het lijkt me toch logisch dat de partijen niet dwars gaan liggen als het gaat om een onderzoek om dierenleed te voorkomen. Ieder alternatief om afschot te kunnen voorkomen of te beperken wil je toch een kans geven? …. Ja toch?
-
-
-
Persoonlijk denk ik dat het nu nodig is om door te pakken qua afschot en een plan te maken vanuit dat wenselijke aantal. Normaal gesproken moet men dan jaarlijks blijven schieten en dat moet anders. Het afschotbeleid heeft grotendeels gefaald ..het lijkt meer op oogsten dan op reguleren.
-
-
-
-
Ecoloog Martijn Weterings ..van onder meer de Wageningen Universiteit vertelt dat door afschot een populatie juist harder groeit. Jacht is dus een nogal inefficiënte manier van populatiebeheer. 
Een collectief wildlife-dierenartsen heeft nu een alternatief voor de jacht ontwikkeld. Het steriliseren van de hindes (Wat een onderdeel kan worden in het beheer) De bokken zijn dus even geen probleem .. en dat scheelt al meer dan de helft.
-
-
-
-
Dit wetenschappelijk experiment/onderzoek is nog nooit eerder gedaan in de natuur.
Met toestemming van de provincie Zeeland kan ook het wetenschappelijke onderzoek aan het experiment worden gekoppeld. Zie Filmpje : LINK
-
-
-
-
De uitspraak :“We hadden meer mensen moeten meenemen bij het opstellen natuurbeleid” 
Was eigenlijk bedoeld voor eensgezinde ..om zo draagvlak en beeldvorming te creëren Misschien is dit het moment om in oplossingen te denken en nieuwe ideeën een kans te geven. Om zo afschot in de toekomst grotendeels of geheel af te kunnen schaffen.
-
-
-
-
In de exclosures zien we nu al dat grazers eigenlijk in een natuurgebied onmisbaar zijn. 
En dat vergrassing en verruiging al snel toeneemt. Een mooie mix van runderen schapen en herten is dan ook de oplossing om biodiversiteit te waarborgen.
-
-
-
-
De Partij voor de Dieren wil daar een onafhankelijk onderzoek naar doen. 
Een onafhankelijk (En dat is al heel moeilijk) advies over geweldloze opties.
-
-
-
-
-
Nou … Welke partij gaat hier zo vlak voor de verkiezingen dwars liggen? 
Niemand toch?
-
-
-
-