zaterdag 10 oktober 2020

Damherten Bronst


De herten hebben één maal per jaar een korte periode om hun genen door te geven. Het is dan ook niet zo gek dat de herten strak staan van de testosteron …. de hormonen gieren door hun lijf. Nu moet het gebeuren .. dit is het moment om te pieken ...nu moet je er staan. De mannen mogen er dan klaar voor zijn .. uiteindelijk bepalen de vrouwtjes wanneer en met wie.
--
-
-
-
-
-
Een wonderbaarlijke wereld van zeer kleine slijmzwammetje (myxomyceten) die eigenlijk niet behoren tot het schimmelrijk. We zagen ze in vele soorten kleuren en maten. Een wereld op de vierkante meter. Waar ze een soort landschap vormen van enkele centimeters.
-
-
-
-
-
-
De steel en de hoed van de rodekoolzwam zijn bijzonder .. zeker als de hoed wat krult en hij zijn lamellen laat zien. Nu denkt u natuurlijk dat hij opvalt. Maar dat valt nog best tegen. Tussen de bladeren is hij nog best lastig te zien.
-
-
-
-
-
-
Ze strooien met hun energie … en met hun urine. De urine sprenkelen ze over hun lichaam en de bronstkuil .. het is de 'Chanel' voor de vrouwtjes. Ze burlen hun keel schraal ...de ogen tranend en bloeddoorlopen van het vlaggen. Niet alleen concurrenten moeten er aan geloven .. ook het struweel krijgt er van langs.
-
-
-
-
-
-
-
Er blijven altijd foto's op de plank liggen ..zeg maar Vandaar enkele die wel recent zijn gemaakt .. maar nog niet geplaatst zijn. De Grondeekhoorn Vos en Edelhert
-
-
-
-
-
-
Ik denk dat de meeste fotografen de herfst het mooist vinden qua fotografie … Eigenlijk het moment van vergankelijkheid waar opruimers in combinatie met regen/vocht het afval van de natuur mogen verwerken. Die opruimers zijn superleuk om te fotograferen.
-
-
-
-
-
-
-
-
Deze zijn maar een paar mm groot .. en zijn weer snel verdwenen. Wat is die schimmelwereld of slijmzwamwereld toch bijzonder mooi.
-
-
-
-
-
De bronst is goed op gang ... en we hebben meerdere gevechten gezien. Gelukkig hebben we wat regen .. dat bespaard ze heel wat verstoring. Ik begrijp dat iedereen het mooi vind natuurlijk .. ook ik :) Dus begrijpelijk dat het veel bekijks heeft.
-
-