vrijdag 14 februari 2020

Vossen Populatie AWD


De vraag “Hoeveel vossen leven er in de Amsterdamse Waterleidingduinen” is niet precies te beantwoorden. Het is niet wetenschappelijk bewezen ..maar ik hou het altijd op 200 tot 250. Klopt dat wel?
-
-
-
Eigenlijk is de vos nog niet zolang terug in het duingebied .. in 1968 waren ze weer officieel bewoners van het duingebied.
-
-
 Ongeveer tien jaar later in 1979 deed vossen specialist Jaap Mulder in opdracht van het Provinciaal Waterleidingbedrijf onderzoek naar de vossen in de duinen.
-
-
-
-
Toen Mulder zijn onderzoek begon telde hij 2.5 vossen per vierkante kilometer. Later zelfs 4 vossen per vierkante kilometer. 


-
-
-
-
En nog later in de Zuid-Hollandse duinen zelfs 8 per vierkante kilometer.

-
-
-
-
-
Het is ruig weer .. als ik zie dat een auto langzaam de zee in lijkt te rijden. Een man loopt er naar toe maar kan niet zien wat er achter de geblindeerde ruiten zich afspeelt. Is de bestuurder niet goed geworden? Ik bel de politie. En dan zie ik na een tijdje de achteruitrijlampen branden. Achteraf een dolletje van deze man. 
-
-
-
De Amsterdamse Waterleidingduinen is 34 vierkante kilometer groot .. als we nu uitgaan van 8 vossen per vierkante kilometer dan komen we op 272 vossen. Een aantal van 200/250 is dus heel goed mogelijk. Zeker omdat veel vossen zich ophouden aan de rand van het gebied.
-
-
-
Nog even een kleine serie van de ree .. De reeën populatie moet in het belang van de wolf omhoog. Het afschot moet omlaag .. zodat de wolf eerder een ree pakt dan schapen.
-
-