zondag 28 februari 2016

Geen éénheidsworst

De Oostvaardersplassen en de Amsterdamse Waterleidingduinen ..twee unieke natuurgebieden waar de graasdruk per vierkante meter behoorlijk is ...maar dat maakt deze gebieden juist zo interessant. Met reactief beheer (negatieve of positieve selectie) zullen strenge winters en voedsel aanbod (voedsel zomerperiode) bepalend zijn. Beheerders gedragen zich dan als predator ..Zodat verzwakte dieren uitgenomen kunnen worden.
(Oostvaardersplassen)
Zo'n natuurgebied met een hoge graasdruk geeft juist kansen ..voor een ander (uniek) ecosysteem en daardoor meer biodiversiteit ..Op een éénheidsworst zitten we toch niet te wachten? 

Zo is het toch niet gewenst dat bijvoorbeeld de AWD een afspiegeling moet worden van Berheide of van NPZK? 
(Edelherten)
Bio: staat voor leven en diversiteit: betekent: afwisseling ..verscheidenheid of verschil.
Nou ..dat verschil maken deze twee (OVP en AWD) natuurgebieden zeker.
De natuurbeleving in deze gebieden is dan ook enorm ..
(Reeën)
Natuurlijk gaat een grote populatie grazers ..al snel ten kosten van bijvoorbeeld de reeën populatie ..het mooie is dan ook dat net buiten deze gebieden de ree floreert ..zoals hier op het Oostvaardersveld. waar een sprong reeën zich laat zien. 
(Zilverreiger)
Faunabeheer Flevoland heeft het afgelopen jaar in verband met de verkeersveiligheid 276 Reeën geschoten in 2014 waren dat er 269. En dan te bedenken dat uit cijfers van het landelijke Boa-registratiesysteem het stropen toeneemt.
-
Het aantal grazers in de Oostvaardersplassen is het afgelopen jaar gelijk gebleven..
Er lopen nu 220 heckrunderen ..1075 konikpaarden en ruim 3000 edelherten.
-
Het kabinet steunt Flevoland ..om de Oostvaardersplassen uit te roepen tot nationaal Park. In 2018 krijgen we daar uitsluitsel over. Directeur Martin Jansen van Het Flevo-Landschap ziet een kans om dan ook de Lepelaarplassen en het Natuurpark Lelystad bij het Nationaal Park onder te betrekken.
-
-
-
Het Oostvaardersbos ..De Driehoek en het Kotterbos doen in de winterperiode dienst als rustgebied voor de dieren ..Ze zijn dan beperkt toegankelijk. Bij de Driehoek ..is het mogelijk in de wintermaanden observatiehut "De Schollevaar" te bezoeken. Deze hut is juist in de zomermaanden niet toegankelijk.

1 opmerking:

  1. Mooie blog Henk, prachtig die edelherten, die lieten zich goed zien. En ook de grote zilverreiger heb je mooi in beeld. De OVP een Nationaal Park, dat zou mooi zijn, dan wordt het toch een beschermd natuurgebied.....

    groetjes Ghita

    BeantwoordenVerwijderen