dinsdag 23 februari 2016

Reeën

Altijd een mooi moment ..als je reeën ziet
Meestal krijg je ze te zien in de vroege morgen of tegen het einde van de dag.. de schemerperiode.Er bestaat een landelijk handleiding voor WBE's en Reewildcommissie (RWC) voor het uitvoeren van de tellingen (trendtellingen) De trendtellingen moeten volgens dit protocol volgens vaste voorgeschreven methode worden uitgevoerd om tot vergelijkbare gegevens te komen.

(jonge reebok)
De telling dient te geschieden op het moment dat:
- Het grootste gedeelte van de wintersterfte heeft plaatsgevonden
- Er nog geen kalveren zijn geboren 
- De zichtbaarheid nog groot is.
Voor de telperiode wordt de periode eind maart begin april aangehouden.
-
(Jong en oude reebok)
Persoonlijk heb ik het niet zo met afschot ..laat dat maar aan de natuur over. Ook in dit geval ben ik voorstander van reactief beheer ...een beheer waar alleen de verzwakte dieren worden afgeschoten ..de beheerder gedraagt zich dan als predator. 
-

In november werpen de bokken hun gewei ..tijdens de
wintermaanden voert het bloed beenstoffen aan voor de opbouw van een nieuw gewei. De bast is niets anders dan een dikke bloedrijke huid rond de stangen. 
-
-
De oude bokken vegen die huid er eind februari af ...De jongste bokken (spiesbokken) vegen pas in juni hun minuscule geweitje. De jonge bok is wat nieuwsgieriger dan de oude bok ..de reiger gaat er dan ook vandoor.
-
-
-
Niet alleen wintersterfte ..verkeersslachtoffers ..ziekte en afschot
bepalen de populatie ..maar ook de stroperij ..In Barneveld werden veel bomen gekapt ..en ook struweel moest er aan geloven ..wild is daar de dupe van ..Kennissen melden al dat er veel minder wild was te zien. Uiteindelijk werd er een hoofdverdachte opgepakt en negen afnemers.
De hoofdverdachte zou wekelijks op strooptocht gegaan zijn .. en schoot daarbij wilde zwijnen ..reeën ..konijnen ..duiven ,,en ganzen (augustus 2015)
Dit soort praktijken komen natuurlijk door het hele land voor ..Daarom is het ook belangrijk als u wat waarneemt wat niet door de beugel kan. U daar melding van maakt!
Reeën ..komen vrijwel in heel Nederland voor ..in het westen wat minder dan in het oosten

3 opmerkingen:

 1. Hooi henk
  Wat een gaffe foto's voral die reebok
  Groetjes Herman

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wauw , wat een prachtige serie, en heb ik het nu goed, heb je een jonge en een oudere reebok gezien? Erg mooie foto's, ook mooi met die blauwe reiger. Ik moet toch ook weer eens die hoek op zoeken, want ik heb al heel lang geen ree meer gezien ( was een jaar geleden, met jou)
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je hebt een mooie serie platen kunnen schieten. Als je dit in de AWD gedaan hebt heb je een bok gezien met een veel groter gewei dan ik tot nu toe. Als ze vrij staan levert het schitterende beelden op.

  BeantwoordenVerwijderen