donderdag 9 april 2015

Bunkers in de Amsterdamse Waterleidingduinen

-
-
De Amsterdamse waterleidingduinen werden door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog ingericht als verdedigingslinie en vormde daarmee een zeer klein onderdeel van de immense Atlantikwall ..die in totaal wel meer dan 5000 kilometer lang was..en was bedoeld om een invasie van de geallieerde te voorkomen. 

De bezetters gebruikten onder andere de al aanwezige winkanalen voor drinkwater voor hun verdedigingsgordel en bouwden daarnaast zo'n 400 bunkers in de duinen ..een deel daarvan ..zo'n 200 bunkers zijn nog zichtbaar in de AWD ..
-
Schuif op 5 Mei aan bij onze (Waternet) vrijheidsmaaltijd in de Amsterdamse
Waterleidingduinen..Archeoloog Nick Warmerdam vertelt over de bunkers van de Atlanticwall ..Historicus Geurt Rombach vertelt over de kunstschatbunker ..waar schilderijen werden verstopt tijdens de Tweede Wereldoorlog..  hij ontrafelt de mysterieuze verhalen die de ronde doen over de zogenaamde Museumbunker ..En welke kunst is hier opgeslagen tijdens de tweede wereldoorlog? ..De Nachtwacht?
Aanmelden: vrijheidsmaaltijd@waternet.nl (o.v.v naam ..tel nr.)
Er rijdt een pendeldienst van Amsterdam naar de AWD ..en weer terug ..De bus vertrekt om 11.15 vanaf parkeerplaats voor NH Amsterdam Barbizon Palace Hotel op de Prins Hendrikkade 59-72 . Na de lunch en wandeling vertrekt de bus rond 15.00 weer naar Amsterdam vanaf parkeerplaats bij 
Ingang Oasen (Vogelenzangseweg 21)
Lunch met sprekers en rondwandeling door de duinen o.l.v. een boswachter ..Reserveren: vrijheidsmaaltijd@waternet.nl ..
Capaciteit 30 personen (vanaf 18 jaar) ..
-
-
De vleermuiswerkgroep in de Amsterdamse Waterleidingduinen telt jaarlijks de vleermuizen ..in de bunkers ..De vleermuizen voelen zich thuis en overwinteren in de bunkers van de awd .. het mag niet tochten en het moet aardedonker zijn ..ook de temperatuur en de luchtvochtigheid in de bunker is belangrijk ..
De Watervleermuis komt het meest voor ..daarna de Grootoorvleermuis ..maar ook de Franjestaart Baardvleermuis ..en de Meervleermuis komen voor. Verstoring moet worden voorkomen ..verstoring kost energie ..en kan leiden tot niet overleven van de winterslaap ..vandaar dat deze bunkers zijn afgesloten voor bezoekers.
Bunker 100
In deze bunker 100 groeit een zeldzame tongvaren ..het gaat om de Asplenium scolopendrium uit het geslacht streepvarens ..Het is een liefhebber van vochtige schaduwrijke plaatsen ..liefst kalkhoudend..In de wijde omtrek komt hij verder niet voor ..Waar de oude bunkers niet goed voor zijn.
Fresco  ..
De Zandvoortsebunkerploeg Z.B.P. probeert via hun website zoveel mogelijk informatie over de Tweede Wereldoorlog (Zandvoort) ten toon te stellen .. Meer info op de website van Z.B.P. Zie ; http://www.zandvoortsebunkerploeg.nl/Home/
-