maandag 2 juni 2014

Oostvaardersveld

Bouwen aan de toekomst:
Het Natura 2000 natuurgebied 'De Oostvaardersplassen' ..ook wel de Serengeti van de polder genoemd is ongeveer 6000 ha groot en maar zeer beperkt toegankelijk voor bezoekers ... Staatsbosbeheer past hier reactief beheer toe ..

Door de film "De Nieuwe Wildernis' is het gebied ongekend populair ..

Natuurlijk zijn er rond de Oostvaardersplassen prachtige natuurgebieden te bezoeken ..Maar ik laat het prachtige natuurgebied "De Lepelaarplassen' van stichting Het Flevolandschap links liggen ..en vervolg de Oostvaardersdijk richting Knardijk.
Aangekomen bij het Buitencentrum Oostvaardersplassen ( Kitsweg 1)
Zie ik vanuit de kijkhut de mist nog over het gebied hangen ..
Edelherten foerageren op grote afstand .. 
Een vos loopt mijn richting in .. hoort het klikken van de camera..
kijkt me aan en gaat er als een speer vandoor..
Net buiten de OVP is men bezig met de herinrichting van het gebied Oostvaardersveld
-
Waar de Oostvaardersplassen vooral met begeleide excursies toegankelijk zijn, wordt het plangebied ingericht als een uitnodigend belevingslandschap. Hierdoor wordt het plangebied een representatieve etalage van de Oostvaardersplassen.
Een aantal van de verschillende dier- en plantensoorten uit de Oostvaardersplassen alsmede hun biotopen wordt in het plangebied beleefbaar. Met het realiseren van de vier verlandingsstadia kunnen de bezoekers namelijk alle biotopen en landschappen van de Oostvaardersplassen beleven en bestaat voor het grootste deel van de bezoekers niet zozeer de behoefte om de Oostvaardersplassen in te trekken. 
Hierdoor worden de Oostvaardersplassen recreatief ontlast. 
-
Het doel van het project is om een deel van de randzone van de Oostvaardersplassen direct naast de Oostvaardersplassen nieuw en beter biotoop te creëren ten behoeve van het vergroten van de leefgebieden van een groot scala aan soorten waar de Oostvaardersplassen en haar omgeving, gelet op de instandhoudingsdoelstellingen en herstelopgaven Natura 2000 en wezenlijke kenmerken en

waarden van de EHS, van belang voor is.Daarnaast wordt met de recreatieve herinrichting van een deel van de randzone van de Oostvaardersplassen de grootste recreatieve druk van de Oostvaardersplassen gehaald om er zo voor te zorgen dat invulling kan worden gegeven aan de genoemde instandhoudingsdoelstellingen en herstelopgaven en wezenlijke kenmerken en waarden van de Oostvaardersplassen en omgeving.
Ten derde wordt met de herinrichting van de randzone van de Oostvaardersplassen draagvlak
georganiseerd voor de natuur in en om de Oostvaardersplassen.


Vanzelfsprekend mogen de recreatieve activiteiten niet ten kosten gaan van de biodiversiteit en natuurwaarden. De natuurlijke dynamiek en de kans om bijzondere planten of dieren te zien moeten elk bezoek opnieuw een avontuur maken. In de nieuwe wildernis zullen sloten en kaden zichtbaar blijven, eveneens als herinnering aan de ontstaansgeschiedenis. 
Uitzichtpunten en informatiepanelen markeren bijzondere plekken en belichten specifieke aspecten van de natuurwaarden, het landschap en de geschiedenis van de Oostvaardersplassen en haar omgeving. Op termijn moet ook een natuuractiviteitencentrum verrijzen.
-

Het project is onderdeel van bestaand beleid van de provincie Flevoland, Gemeente Almere,Gemeente Lelystad en Staatsbosbeheer om de ecologische en landschappelijke diversiteit van de Oostvaardersplassen en haar randzone te vergroten en de recreatieve routestructuur alsmede de mogelijkheden voor natuurbeleving aldaar een belangrijke impuls te geven.
Meer Zie: KLIK

3 opmerkingen:

 1. Hele mooie blog Henk, je hebt veel vogels gezien en kunnen kieken, en zag ik daar nou ook de koekoek?
  De boerenzwaluw heb je echt supermooi, en wat een zonsopkomst.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zo te zien blijf jij gek op de OVP. Natuurlijk is daar ook altijd wat te zien, zoals je ook hier weer in je foto's laat over komen.

  Ik had al 1 foto gezien van de Boerenzwaluw, maar hier zie ik er nog meer. Die zijn echt schitterend. Daar zat je echt letterlijk met je neus bovenop.

  Helaas krijg ik nog steeds geen melding van jouw nieuwe blogberichten. Maar gelukkig kijk ik nog eens af en toe.


  Groeten,
  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
 3. 113``Prachtige serie weer Henk en verhaal.
  En wat heb je weer veel gezien, en zelfs de koekoek geplaat.

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen