woensdag 1 januari 2014

Jaaroverzicht 2013

Jaaroverzicht 2013
Zoals ieder jaar een terugblik op het afgelopen jaar ..2013!
2013 is voorbijgevlogen ..het lijkt wel of de tijd me probeert in te halen ..En ik ..ik ben wanhopig op zoek naar de rem ..

Eigenlijk begint het jaar niet goed voor de Amsterdamse Waterleidingduinen  ..Magere Hein heeft vrij spel in de AWD en maakt overuren ...
januari 
Voor Magere Hein begint het jaar goed ...
Na de bronstperiode trekken de herten normaal gesproken van het "Eendenvlak" .. "Middenveld".."Oosterveld".."Graaflandsbergen"enz.. richting het "Vinkenveld" om daar in de weilanden te foerageren ..Door een hekwerk die geplaatst is tussen de awd en de weilanden kunnen ze echter dit jaar de weilanden niet meer bereiken ..De herten blijven op zoek naar een toegang tot de weilanden ..
En trekken niet of te laat verder het gebied in ..
Februari
Gelukkig gebeuren er ook mooie dingen in de wintermaanden..De wintergasten als Krooneenden..Zaagbekeenden.. Brilduikers..Nonnetjes..Wintertaling.. Slobeenden ..Tafeleenden ..enz. zijn volop aanwezig ..Ook de Wilde Zwanen zijn er ..de eerste deze winter werden op 1 december (2012) waargenomen door de boswachters van de AWD ..in geul 14
Maart
Begin 2014 is het (r)ecoduct ( Natuurbrug ) "Zandpoort" klaar ..eigenlijk willen ze het aantal damherten in de awd reduceren ..en daarom schatten ze de populatie damherten steeds hoger in .. en zoeken ze constant naar een reden om de damherten te schieten .. Bijna heel 2013 blijft de discussie over de damherten gaan .. Gek genoeg vinden we kadavers van damherten in het gebied "Eiland van Rolvers" ..de sprong reeën die daar leeft zien er goed uit ..en lijkt voedsel genoeg te vinden. 
April
Het aantal bezoekers (site) neemt langzaam af ..in 2011 74.000 bezoekers ...in 2012 65.000 bezoekers en nu in 2013 44.000 .. Opvallend is de piek rond de bronstperiode van de damherten ..en januari ..( sneeuw ) ..nu maar hopen dat we weer een sneeuw/rijp periode krijgen in januari 2014 :) Ik wil in ieder geval iedereen bedanken voor het bezoeken van de site of voor de ingezonden foto's of info ..
Mei
Het valt niet mee om hoogtepunten van één jaar weer te geven ..Dit was voor mij één van de vele mooie momenten ..Ik had nog nooit een Appelvink gezien ..laat staan kunnen fotograferen ..#blijmee 
Van de oorspronkelijke soortenrijkdom is wereldwijd nog 70 procent over ..
In Europa nog 50 procent en in Nederland nog maar 15 procent ..
dat zijn verontrustende cijfers.
Juni
Eind Mei begin Juni ...zien we de damhertkalfjes en de welpen van de vossen
een mooie tijd in de natuur ..Helaas komt het nog steeds voor dat mensen ze aanraken ..
en dat is het laatste wat je moet doen ...hij is echt niet alleen ..de hinde is vast en zeker in de buurt..
Juli
Een moment bij de vossen ...die onverwachts op de vuist gaan ..Er is natuurlijk genoeg geschreven over deze vossen ... Uit alle windstreken komt men naar de awd om de vossen te fotograferen ...en ja ..dat is te begrijpen .. 
Augustus
De Faunabescherming is een petitie gestart ..omdat Amsterdam zwicht voor bestuurlijke druk en tot afschot in het gebied awd wil overgaan   .. 5 september wordt de petitie tegen afschot aangeboden aan de gemeenteraad van Amsterdam.
September
PiepVandaag ..Dierenbescherming Amsterdam en Faunabescherming organiseren op 11 September een protestactie om te voorkomen dat de gemeenteraad van Amsterdam instemt met jacht in de AWD ..
Oktober
Greenpeace voerde actie op de noordpool bij
boorplatform de Prirazlomnaya van Gazprom..28 actievoerders en twee journalisten worden hierbij gearresteerd Gelukkig komen ze eind december weer vrij ..
November
De concurrentie van natuurgebieden gaan voelbaar / zichtbaar worden ..
Organisaties rond de Oostvaardersplassen zijn heel pro-actief bezig.
Mede door de bioscoopfilm "De Nieuwe Wildernis" ..
Bij de Veluwe hangen partijen zelfgenoegzaam achterover ..is de kritiek..
December
Ik wens iedereen een Goed en Gezond 2014 ..
En stiekem hoop ik dat 2014 niet zo snel voorbij vliegt ..als 2013 ;)

12 opmerkingen:

 1. Een mooi jaarverslag Henk, bij een aantal momenten uit jouw overzicht was ik zelf ook (al komen ze niet in mijn eigen overzicht voor). 2013 was een mooi jaar, 2014 gaat hopelijk weer mooie natuurmomenten brengen, met toch ook nog wat sneeuw / ijs / rijp, want winter is het nog niet geweest.
  groetjes en de beste wensen voor 2014
  Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Henk
  mooi overzicht van 2013.
  ik hoop dat 2014 ook zo mooi mach zijn.
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Henk,
  Eerst nog de allerbeste wensen voor jou en je gezien. En wat een heerlijk jaaroverzicht.
  Hopen dat we dat nog vele jaren kunnen doen.

  Gr Cees

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het jaar mocht dan voorbij vliegen, het ging niet ongezien en ongefotografeerd voorbij, je hebt mooie herinneringen in dit overzicht bij elkaar gezet.
  De vechtende vossen en het wilde zwijn zijn mijn favo's!
  De beste wensen voor 2014 Henk,
  en groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een mooi overzicht Henk. Aandacht voor zowel de natuur als voor de problematiek/politiek.
  Ik wens je een goed 2014 met veel bijzondere momenten in de natuur.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hi Henk,

  Een mooi verslag in woord én beeld en ook het afgelopen jaar heb je je weer hard gemaakt voor onze natuur door met bijzondere foto's en al je nuttige kennis te laten zien en weten hoe mooi Nederland is, maar ook welke misstanden er zoal voorkomen.

  Je damhertje in de sneeuw en damhertjes in de mist zijn super evenals je vechtende vossen.
  Ik zie ze liever niet vechten, maar dit oogt wel zeer spectaculair, zeker de foto waarop de vos gewoon door de lucht vliegt...wát een moment!

  Henk, ik wens jou en je familie t allerbeste voor 2014 ennuh...je stukje over vliegende tijd was ook zeer herkenbaar.
  Laat je t me alsjeblieft even weten zodra je die rem hebt gevonden? ;)

  Groetjes,
  Roeselien

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Hank,

  Wederom weer een mooi jaar-overzicht.
  vooral het appelvinkje een mooi exemplaar om te mogen fotograferen.
  Op een fotogeniek 2014

  Grs Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Beste wensen Henk voor het nieuwe jaar.
  Prachtig overzicht met heerlijke foto's.

  groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hey Henk,

  Mooi overzicht van het afgelopen jaar. Nu zie ik inderdaad die vechtende vossen foto waar jij het over had. Prachtig zeg en erg indrukwekkend met beide bekken in elkaar.

  Dat je dit jaar hopelijk weer van die typische Henk-momenten mag meemaken en vastleggen. Natuurlijk wens ik jouw alle gezondheid van de wereld toe. Dat je maar lekker lang kan blijven genieten van de natuur zoals je nu doet.

  Gr,
  Remco

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hallo,

  Een erg mooi jaarverslag met schitterende foto's.

  Per toeval keek ik even weer op je weblog. Ben al tijden volgster, heb je ook op mijn blogrol staan. Maar volgens mijn blogrol was je laatste post 9 maanden geleden !!! Ook deze post werd niet vermeldt. Vreemd... en jammer...

  Trouwens ook nog een Goed en Gezond 2014 toegewenst.

  Groetjes van een natuurliefhebster ;-),
  Cilia

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Henk,

  Je schrijft dat het bezoekersaantal van je site terugloopt. Voor een deel kan dat liggen aan het feit dat er geen melding komt als je een nieuw blogbericht plaatst. Dus iedereen moet er zelf aan denken om nog eens naar je site te gaan. Jammer is dat.
  Elk jaar lijkt sneller te gaan, ligt dat aan de leeftijd? Je laat toch wel weer een paar mooie hoogtepunten zien zoals de vechtende vossen, de wilde zwaan en de appelvink.
  Ik wens je een gezond en gelukkig 2014 met mooie natuurbelevenissen.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen