woensdag 8 oktober 2008

AWD Regels Staatsbosbeheer!

Toezicht voorkomt grootschalig plukken van paddenstoelen. Het zijn vooral Duitsers en Oost-Europeanen die paddenstoelen zoeken. In deze landen zijn ze een ware delicatesse. Terwijl de meeste Nederlanders alleen gekweekte champignons eten, staan in Oost-Europa vrijwel alle eetbare paddenstoelen op het menu. Het plukken van paddenstoelen is in Nederland verboden. Juridisch wordt het gezien als 'eenvoudige stroperij'.

De bronst was nog wel gaande in het awd.
Regels voor plukken van paddestoelen en andere bosvruchten
Struinen, sprokkelen en verzamelen mag bij Staatsbosbeheer, maar er zijn wel een paar regels, zo schrijft de organisatie op zijn website:
We leven met veel mensen en we hebben relatief weinig natuur in ons land. Bovendien is het ene natuurgebied kwetsbaarder dan het andere. Zo kunnen er bijzondere planten of paddenstoelen voorkomen, die niet vertrapt mogen worden. De ondergrondse schimmeldraden van waaruit de paddenstoel als vrucht groeit is enorm kwetsbaar. Daarnaast zijn paddenstoelen, eetbare zaden en bosvruchten het voedsel voor allerlei dieren. Ze hebben dat voedsel nodig om in de winter te overleven. De boswachter van Staatsbosbeheer zegt daarom: kijk er naar, ruik er aan, geniet ervan, maar laat staan voor de dieren die ervan leven.
Voor Staatsbosbeheer is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen kunnen genieten van wat de natuur te bieden heeft. Daarom mag je vaak voor eigen gebruik bosvruchten verzamelen. Als de natuur er maar geen schade van ondervindt. Dus een paar dennenappels, beukennootjes, eikels of kastanjes en wat mooie herfstbladeren, daar zul je de boswachter niet over horen. Een handje bramen of bosbessen ook niet. Maar paddenstoelen en planten moeten gewoon blijven staan. Dan kan een ander er ook nog van genieten. Realiseer je dat er veel zeer giftige paddenstoelen zijn. Sommige paddenstoelen kunnen door ze alleen maar aan te raken vergiftiging veroorzaken.
Helaas houdt niet iedereen zich aan de regels, en nemen mensen meer en andere zaken mee dan wat dennenappels, kastanjes of een handje bramen of lopen ze buiten wegen en paden in gebieden waar dit niet mag. Er zijn gemeentes waar het in bezit hebben van meer dan twee paddestoelen al strafbaar is. Een boete kan al snel in de honderden euro’s lopen.
Commercieel plukken van bessen en paddestoelen is strafbaar gesteld in het Wetboek van Strafrecht. Ook het oogsten van eikels en beukennoten voor de verkoop hoort daarbij. Formeel is dat stroperij. Politie en boswachter treden daar streng tegen op. De veiligste weg is nog altijd om het advies van de boswachter op te volgen. Geniet ervan met je ogen en met je neus en laat bij voorkeur alles staan voor de volgende bezoeker en de dieren die het in de winter nodig hebben.
[Staatsbosbeheer]
In Nederland kunnen zo'n 3500 soorten paddestoelen worden aangetroffen in de meest uiteenlopende biotopen. Sommige soorten zijn sterk gebonden aan ‚‚n specifiek biotoop, terwijl andere soorten in meerdere habitats kunnen worden aangetroffen. In het algemeen kan worden gesteld dat de paddestoelenflora per biotoop sterk verschilt en zo zal men in een naaldbos in Flevoland andere soorten vinden dan een in een loofbos op de Drentse zandgronden. Hierbij spelen dus zowel vegetatie alswel bodemkundige gesteldheid een rol. Een groot deel van de 3500 Nederlandse soorten is echter zeldzaam en wordt sporadisch of slechts lokaal aangetroffen.

Damhert in het zonnetje.
Op het Middenveld (over een heuveltje langs het pad kwam ik dit naambordje tegen.
Niet zo vreemd want dit gebied heet nou eenmaal zo.
Maar het is wel voor het eerst dat ik zo'n naamplaatje van een gebied tegen komt!

Deze foto is niet scherp en daar baal ik wel een beetje van....maar ja.
Met een beetje fantasie is het een mooi plaatje ;)