vrijdag 3 oktober 2008

AWD Mooiste wandelgebied van Nederland?


Ik ben al onwijs blij met mijn nieuwe Kodak Easy Share ZD710 cameraatje.
En ik denk dat album 2008-2009 nog mooier gaat worden dankzij deze camera dan 2007-2008.
Gewoon heerlijk dat ik nu een beetje beter kan inzoomen.
Alweer ingang Panneland want er zijn nog steeds bronst activiteiten waar te nemen.
En nu het nog mogelijk is pak ik elke gelegenheid aan om naar het Eendenvlak te gaan om nog wat van de bronst mee te pikken.Bronsttijd, draagtijd en geboorte De paartijd van de damherten heet bronsttijd. De bronst begint in de tweede helft van oktober. Een volwassen hert komt ieder jaar terug naar dezelfde plek in het bos waar hij een ondiepe kuil maakt, die hij besprenkelt met urine en waar hij de hinden opwacht. Na de bevruchting verlaten de hinden deze plek weer. Het bronstgeluid van het damhert is hoger en eentoniger dan van een edelhert. Gevechten tussen rivalen zijn niet zo heftig als bij edelherten en er vallen hoogstzelden slachtoffers. De bronstroep van een damhert klinkt als een snurkend gorgelend geluid en dit geluid draagt niet zo ver. De draagtijd duurt ongeveer 229 dagen (32-33 weken), geboorte in juni, soms worden twee kalfjes geboren die worden gezoogd tot in de winter.

*bron Vereniging het edelhert.

Het geweiHet gewei van een damhert heet schaufel en is plat als een schoffel (Schaufler=schoffel en duidt op de platte vorm van het gewei) Het damhertkalf zet in het voorjaar na de geboorte spitsen (damspitser) op (zonder rozenstokken). De volgende geweifase, knieper genaamd, heeft rozenstokken, oogtak, en middentak en meestal een vork als geweitop. Daarop volgt een begin van de verbreding van het gewei en ontstaat de schoffel, ook wel genoemd de schaufel (Duits), die vervolgens uitgroeit tot halfschaufel en volschaufel.


Dennenbos
Het pad naar het vliegersmonument (Pietjes Zwarteveld)
De Damherten gunnen zich geen tijd om te zekeren en steken soms vlak voor je over het pad.
( Liefde maakt blind)
De jongen met zebrastrepen van de fuut worden nog steeds gevoerd door de ouders

Bedreigd of niet?

Niet bedreigd. Tot in de jaren zestig was de Fuut nog een ongewone verschijning. Het aantal broedparen werd destijds geschat op slechts ruim drieduizend. Dat aantal liep daarna op tot in de jaren tachtig.

Een mooi kleurenpalet: Van Der Vliet Kanaal.
Lekker rusten in de zon ( heerlijk zo na een nacht regen) het leek gisterennacht wel moesson.

Een prachtig gezicht die grijze zilverkleurige bladeren aan de bomen in het Vinkenveld.Er staan op de Beukenlaan het hele jaar door heel veel paddenstoelen.
Het is zeker de moeite waard om een keer de Beukenlaan op te nemen in de wandelroute.
Bij de uitgang Panneland (Vogelezang) vinden we deze mooie paddenstoelen op een stapel hout.
Gelukkig hebben we het droog gehouden en was het gewoon een geweldig weertje om te wandelen in het mooiste wandelgebied van Nederland ( dat vind ik ).