woensdag 4 november 2020

Springstaarten

Springstaarten (Collembola) zijn pietepeuterig kleine beestjes die je kunt vinden tussen de vochtige en rottende bladeren en takken. Ze leven van schimmels ..bacterien ..algen en plantmateriaal. Voor mij de eerste keer dat ik ze zo kon fotograferen ..

-
-
-
-
-
-
Het zijn primitieve bodeminsecten die behoorlijk kunnen springen. Bij het scherpstellen blijkt dan ook het springstaartje verdwenen. Gelukkig had ik er ook eentje met een meniscus knie :) of was het de ouderdom?
-
-
-
-
-
Hier op de Brouwersdam is het wachten op het droogvallen van het talud. Het water heeft vast wel schelpdieren garnalen wormen en krabbetjes achtergelaten. Voor de vogels het moment om te gaan foerageren.
-
-
-
-
-
In de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD) is de damhertenbronst afgelopen. Mede door de corona maatregelen weten steeds meer mensen de natuur te vinden en te waarderen. De balans tussen recreatie en bescherming van fauna en flora staat daarmee helaas wel onder druk.
-
-
-
-
-
-
De flamingo's in het Grevelingenmeer komen vanuit Duitsland om hier bij de jachthaven van Battenoord te overwinteren. Het Grevelingenmeer is het grootste zoutwatermeer in Europa. 
En met een beetje geluk staan ze links van de haven .. waar ze redelijk goed zijn te fotograferen
-
-
-
-
-
-
De natuur is nu zichtbaar aan het veranderen .. prachtig gekleurde bladeren ..paddenstoelen en kastanjes. De natuur maakt zich op voor de winter. De herten moeten nu snel weer wat opvetten om genoeg vetreserves op te bouwen voor de winter.
-
-
-
-
-
-
Niet eerder was het op 2 november zo warm (2020) De temperatuur steeg in de Bilt naar 17,5 graden .. en dat was een record .
-
-
-
-
-
-
Battenoord Brouwersdam Amsterdamse Waterleidingduinen .. van de laatste weken. De vossenfoto's zijn wat ouder ..die plaats ik tussendoor ..
-
Einde Bronst