maandag 9 november 2020

Nestzwammetje

 De Heilige Graal
Het Nestzwammetje (Agaricaceae) is een soort magisch graal die eeuwig leven moet garanderen .. Als het afdekkend vlies verdwenen is zie je de eitjes die sporenpakketjes bevatten en lensvormig zijn. Deze eitjes zitten eerst met een soort navelstreng vast aan het bekertje en zijn ongeveer twee millimeter groot.
-
-
-
-

-
-
-
-
Hier op de grens van de grijze duinen en jonge duinen viel mijn oog op dit groepje nestzwammetjes van iets meer dan een centimeter groot. Ze behoren tot de groep buikzwammen. Buikzwammen vormen hun sporen binnenin het vruchtlichaam.
-
-
-
-
Er komen vier soorten nestzwametjes in Nederland voor..  Het Geel nestzwammetje (Crucibulum crucibuliforme)...Gestreept Nestzwammetje (Cyathus striatus) ..Bleek Nestzwammetje Cyathus olla) en het Mestnestzwammetje (Cyathus stercoreus)
-
-
-
-
-
-
-
Met een regenbui vallen waterdruppels op het nestje ...als de graal gedeeltelijk is volgelopen met water kan een waterdruppel het eitje met sporenpakketje lanceren. Als de druppel het randje raakt dan bereikt het eitje een grotere afstand.
-
-
-
-
-
-
-
-
Ook de vorm van het nestje waarin de eitjes liggen is van invloed op de lancering. Aan zo'n eitje zit een kleverig knopje. Zodra dat kleverige knopje vast komt te zitten aan iets vliegt het eitje door en trekt een koordje uit het kleverige knopje.
-
-
-
-
-
-
-
Wat zit de natuur toch complex en vernuftig in elkaar …  De nestzwammetjes zijn daar een mooi voorbeeld van. Ze staan op de rode lijst als gevoelig. Je moet dan ook geluk hebben er toevallig een paar tegen te komen.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Het is een paddenstoelensoort die in eerste instantie niet heel snel opvalt .. En het is nog mooier als je zijn bijzondere levenswijze weet. De Heilige Graal onder de padenstoelen.