woensdag 6 november 2019

Kraanvogels


In het 1680 ha moerasachtige hoogveen gebied Rhedener Geestmoor (natuurreservaat) overnachten de kraanvogels. Een mooi gebied waar verstoring en predatie minimaal is.De observatietoren 'Moordamm' geeft een mooi uitzicht over het natte veen gebied. Waar blauwe kiekendieven ganzen en kraanvogels de nacht doorbrengen.
 
-
-
-
-
-
Duizenden kraanvogels komen tijdens de kraanvogel trek samen in de omgeving van Diepholz en Osnabruck. De kraanvogels moeten tijdens hun trek op krachten komen en foerageren in het agrarische landschap waar ze nog een graantje meepikken van de maisoogst.
-
-
-
-
Waarbij agrariërs schade vergoeding krijgen en subsidie voor het later in de winter ploegen van geoogste korrelmaisvelden.
- 300 gram graan heeft één kraanvogel per dag nodig om hun reis te kunnen maken naar het zuiden.

-
-

Ook hier staat zo te zien het plezier van de jager centraal. Gaat het om werkelijke schade..  openbare veiligheid of om de volksgezondheid? Dat lijkt me niet .. laten we eerst de plezierjacht maar eens verbieden.
-
-
-
-
-
-
-
Het trompetteren van honderden kraanvogels klinkt als muziek over het hoogveen .. De lucht kleur alle kleuren .. het is bijna niet te omschrijven hoe mooi het was. Wat dat betreft mis ik het geluid bij deze foto's ... 
-
-
-
-
Verbazing om al die kleuren in een kort tijdbestek .. Van rood
..oranje ..geel ..groen ..blauw ..indigo en violet.
-
Dit is een  kraanvogel die is opgezet (Bezoekerscentrum) 
-
-
-
Tussen de struiken en met tegenlicht .. geven ze een demonstratie 'Dancing with the stars" Helaas is het gaatje tussen de struiken wel erg klein.
-
-
-
-
-
-
Bij zonsopkomst en bij zonsondergang zijn ze goed te fotograferen als ze bij hun slaapplaats verzamelen of juist het moment dat ze hun slaapplek verlaten om in de omgeving te foerageren.
-
  -
-
-
Het waren weer prachtige dagen in Diepholz ...
-