donderdag 17 augustus 2017

Reekalf Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD)

Helaas vandaag geen mooie laaghangende mist maar meer een muur van mist .. Omdat het bos langzamer afkoelt .en langer zijn warmte vast houdt ..is het zicht hier in het  bos beter. Bij extreem koud weer trekken dieren daarom ook het bos in .. en als de zon dan doorbreekt is er snel een omslagpunt ..en zoeken dieren de warmte juist buiten het bos.


-
-
-
Het valt niet mee om buiten het bos te fotograferen .. zonder in te zoomen blijft het door een tekort aan licht erg korrelig. Ook al staan de herten op tien meter afstand.

-
Boleet ..
Reegeit ...met?

We zijn op zoek naar de reegeiten ... hebben ze kalfjes?
Het zou zomaar kunnen ..Half augustus 2016 heeft hier nog een volwassen reebok gelopen. In de winterperiode 2016/2017 hebben we hier een sprong van acht reeën geteld .. waaronder een jong reebok die we later dood aantroffen ..  
(Foto archief ..half augustus 2016)
Deze volwassen reebok hebben we na half augustus 2016 niet meer gezien. De enigste die we de laatste tijd aantroffen van deze sprong was de reegeit met haar kalf (smalree) van 2016. Zodra ze moeten werpen verlaten moeder en dochter elkaar. Dus als we ze nu nog samen treffen is dat foute boel. 
Reekalfje awd
En we zien de reegeit en reekalf of smalree? (Tussen de 12 en 24 mnd) Wij maken om ze niet af te schrikken een haakse bocht naar rechts .. ze gaan weer door met foerageren .. maar helaas blijken ze even later toch vertrokken ..
(20 mei 2017 Reegeit met smalree)
-
Goed te zien dat haar kalf van verleden jaar bijna net zo groot is.
We hebben dus duidelijk een reekalfje in de awd (2017)
(Links Kluifzwam - Rechts Parasolzwam)
Cantharel..
Canthrellus cibarius ..of ook wel 'Hanenkam' of "Dooierzwam"genoemd. Het is een eetbare paddenstoel met een peperachtig smaakje .. en staan op de rode lijst.


-

-
-
Vandaag krijgen Kees en ik gezelschap van Cor Harings ..altijd gezellig. Cor is gastheer van de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD) en geen onbekende van mij .. Toevallig of niet ..Cor was er bij dat we de populatie van zeven/acht stuks waarnamen .. later bleek het inderdaad om een populatie van acht reeën te gaan.



-
Dit plekje krijgt voortaan de naam "Zetel van Cor"
De Zandhagedis ..
Marasmius rotula - Wieltje
Een geweldig mooi niet eetbaar klein paddenstoeltje ..
Die we aantreffen op dood hout .. We hebben hier even de tijd voor genomen.
-
De Adelaarsvarens kunnen wel een hoogte behalen van twee meter  ..
In het gebied "t'Heitje" zien we ze tegen een boom opgroeien .. ze hebben daar wel een hoogte van vier / vijf meter.
Icarus blauwtje .. man en bruin vrouwtje
Eigenlijk zagen we deze dag met Kees en Cor geen vlinders .. maar ik had zondag met Herman dat geluk wel. En daar heb ik geen blog van gemaakt .. vandaar dat er af en toe foto's van zondag tussen zitten.

Hooibeestje ..
Verwarring.
Zandhagedis ...jong
We hebben ons een tijdje vermaakt met de zandhagedis  .. die heerlijk in het zonnetje zich aan het opwarmen was. Voorbijgangers waren soms geïnteresseerd en soms niet. De één keek met verwondering .. en een ander zei : "Ik ga daar zitten .. hagedis of niet" .. 


Deze vlieg was net iets te snel ..
-
Veel paddenstoelen en zwammen .. je voelt dat de natuur aan het veranderen is ..
Toch hebben we geen damherten hun bastgewei zien vegen .. wel zie je hier en daar de adelaarsvarens wat geel/bruin worden.
-
 Gelukkig duurt het nog heel lang voor het kaal is .. Nu hebben de reeën een prachtige dekking/camouflage aan de varens.
En wij ... Wij zijn blij dat er weer een reekalfje bij is!