vrijdag 9 december 2016

Rietputten

Even het gebied "De Rietputten" bezocht  ..tussen Vlaardingen en Maassluis. Het is een klein natuurgebiedje dat is ontstaan op een oud baggerdepot waar uiteindelijk riet op kwam te groeien .. de paden zijn begaanbaar .. maar ik zou voor de zekerheid toch maar laarzen meenemen.
-
-

-
-
Baardmannen zien we hier bijna 100% zeker .. Dat zit wel snor zou ik zeggen. Je hoort ze al een soort van Ping ping ..geluid maken. Voor 1950 (Baardmees) was het een zeldzame vogel .. Maar mede door het inpolderen (Flevo) Oostvaardersplassen  werden de OVP de hofleverancier van de Baardmannetjes. en zijn van de rode lijst afgehaald.  
-
Roodborst.. die dwingt een foto gewoon af door constant dichtbij te komen.
-
Zo hoor je er heel veel (Ping ping) en opeens valt het stil ..ze zijn weer vertrokken. Gewoon even wachten en ze komen weer opeens uit het niets opdagen. Het vrouwtje is lang zo mooi niet als het mannetje .. Ze scheert zich en heeft geen snor of baard. 
Pimpelmees 
Dodaar..
De baardmannetjes zijn zeker van heel dichtbij te fotograferen .. Nadeel daarvan is dat de foto een stuk drukker gaat worden ..ruimte geeft rust en uitstraling. Maar toch? ..Je probeert het natuurlijk allemaal even uit.
Close..
-
Een Torenvalk duikt naar beneden .. dat moment had ik even gemist. Natuurlijk had ik het moeten zien aankomen ... want hij zat al te bidden voor zijn eten.
-
-
Al snel is de muis muisstil .. roofvogels brengen evenwicht in de natuur. de grondwaterstand speelt ook een belangrijke rol .. Boeren hebben in Friesland op grote schaal het waterpeil te ver verlaagd en Engels raaigras ingezaaid, Koeien houden ze op stal en in het najaar wordt niet gemaaid. Zo ontstaat er een walhalla voor muizen.

-
-
Door het ontbreken van ruigtes (heggen bosjes struiken) is het aantal roofvogels beperkt.
Ook vergiftiging komt daar nogal eens voor ..   De provincie Friesland is daar koploper in ..
Niet alleen de roofvogels sterven dan ..maar ook de Das de Vos en andere aaseters.
-
-
Nu is de politie op zoek naar een onbekende die een Zeearend doodgeschoten heeft in het Friese natuurgebied de Lindevallei. Hopelijk krijgen ze hem te pakken. 
Misschien dat we hier van leren en dat wapens (plezierjacht) in de natuur verboden moeten worden.
Misschien een kwajongensstreek .. maar hoe komt hij aan hagel en een geweer?