dinsdag 20 mei 2014

Weide en Moerasvogels

Vroeg in de morgen zijn alleen de schapen in het natuurgebied 'De Groene Jonker' nog redelijk goed te zien ...Voor de rest moeten Herman en ik het doen met de geluiden...zicht op het water hebben we niet. De ganzen zien ons waarschijnlijk ..en slaan aan.
Hun alarm is door het gehele gebied te horen.. we zijn aangekondigd! 

Frustrerend is het als je de Koekkoek dichtbij hoort ..en niet kunt zien..
Dat hadden we ook met de Roerdomp ...die spelend op zijn didgeridoo onze aandacht trok..
-
Als de mist langzaam optrekt lijkt het te verbeteren ..maar juist als de zon zich laat zien ... kleurt de lucht .geel en paars ..en is het zicht weer een stuk minder.
De Snor is niet moeilijk te vinden in 'De Groene Jonker' ..deze vogel die op de rode lijst staat
ratelt aan één stuk door ..Je zou bijna denken dat zoiets schadelijk voor je keel moet zijn.
Ook de Blauwborst is zeer actief ..in dit natuurgebied.
De Wandelroute is relatief klein ..helaas geen kijkhut
maar wel veel bankjes in dit mooie gebied ..

De waterstand in dit gebied is wisselend ..en zo ontstaan er slikplaten ..zelf denk ik dat de waterstand voor het mooie te hoog is.enkele jaren geleden was de waterstand volgens mij lager en zag je er meer vogels foerageren op de platen ..zoals Kemphanen..Steltkluten ..Ruiters..Plevier..Grutto's ..Tureluurs..enz. ( Links Rietgors)
Rietzanger..
-
Helaas zien we steeds minder Hazen en Fazanten in de weilanden..Ook de weidevogels hebben te lijden onder de intensieve landbouw en de te lage waterstand ..Zie: http://www.redderijkeweide.nl/   Het doel van de vogelbescherming : 200.000 hectare bloemrijke weide in 2020 ..en dat is een vijfde van de totale oppervlakte aan grasland in Nederland.
Fuut met jong..en helaas geen geoorde fuut gezien ..
Fazant
Deze Fazant keek schichtig om zich heen ...om niet veel later het weiland in te rennen 
aan de andere kant van de dijk ...voelde hij zich weer veilig. 
Blauwborst..
Kluut
Helaas waren er nog geen jonge kluten..Wel neem ik aan dat er een nest/nesten zijn ..omdat de kluut op een heldhaftige manier een meeuw uit zijn territorium verjoeg .
Meerkoet..

3 opmerkingen:

 1. Hoi Henk
  het was een mooie ogend in poelgeest met die mist het is weer een mooie serie geworden.
  groetjes Herman,

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Henk,
  Prachtige blog, de groene jonker heeft toch ook veel te bieden. Wat een sfeervolle plaatjes van de zonsopkomst, dat zijn toch de mooiste.....die met mist en zo'n prachtig gekleurde lucht. Super hoe je de blauwborst er nu op hebt, en de kluut ook heel gaaf, die wil ik ook nog een keertje mooi op de foto zetten, zo te zien had je hem best dichtbij.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Henk,

  Dat is weer een mooi verslag geworden met een aantal prachtige platen. Fazant, kluut, blauwborst, ze staan er stuk voor stuk mooi op. Dat doet niets af aan de andere waarnemingen: prachtige beelden. De vroege ochtend heeft toch vaak wat extra's.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen