zaterdag 1 november 2008

AWD Eekhoorn


EEKHOORNS - SCHAT IN DE BUNKERS AWD?




Ik nam vandaag (31 Okt.) ingang Panneland en vroeg me af welke route ik zal gaan nemen.
Het werd links af langs het hekwerk.
Na ongeveer 300 meter zag ik opeens wat op de grond bewegen en dacht in eerste instantie aan een boommarter.
Maar nee hoor het waren twee eekhoorns.
Snel pakte ik mijn camera maar ze schoten de boom in en waren niet meer te vinden. De enigste foto die ik kon maken was deze niet al te scherpe foto.Maar ik was al in mijn nopjes dat ik eindelijk weer eens eekhoorns in het awd gezien heb.
Hopelijk neemt het aantal eekhoorns in de toekomst weer toe in het awd.
De Eekhoorn
De eekhoorn heeft een hekel aan de zon. Als hij toch in de zon moet zitten gebruikt hij zijn staart als parasol. Jonge eekhoorns knagen aan noten. Oudere eekhoorns zijn handiger zij splijten noten.Als de eekhoorn slaapt ligt hij opgerold en heeft hij z’n staart over lijf. Zo houd hij z’n lichaam warm. De eekhoorn is in Nederland een beschermd dier.

Tijdens het zoeken naar voedsel moeten eekhoorns oppassen voor gevaar. Eekhoorns worden vaak achterna gezeten door roofvogels. Soms worden ze ook achter na gezeten door een boommater. De boommater is behendig in het klimmen. Hij kan veder springen dan een eekhoorn. Om van deze vijand te ontkomen, springt hij zelfs uit de hoogste bomen. Hij spring dan met gespreide poten. Zijn pluimstaart dient dan als parachute. De boommater kan niet uit een hoe boom springen. Als een roofvogel hem bedreigd rent de eekhoorn langs de stam naar boven. Door in een spiraal om de boom heen te klimmen, brengt hij de vogel op een dwaalspoor.

Er zijn nu onderzoeken naar het teruglopen van de populatie eekhoorns (ziekte - inteelt)

Rode eekhoorns lijken toch immuniteit te kunnen opbouwen tegen het dodelijke eekhoornpokkenvirus, zo hebben Engelse onderzoekers ontdekt. Het zou kunnen betekenen dat er een vaccin kan worden ontwikkeld om de autochtone eekhoornpopulatie voor uitsterven te behoeden, zo juichen ze in het tijdschrift EcoHealth.

Paard en wagen Zegveld (een mooi stukje open gebied wat door koeien begraasd word).

Bar Bodega de Doofpot organiseert sinds 1998 natuurtochten per paard en wagen door de waterleidingduinen. Dit gebied is 3400 ha groot en normaal gesproken alleen toegankelijk voor wandelaars.

Met paard en wagen brengen wij u op plaatsen waar u normaal gesproken niet (veel) zult komen. Onder deskundige begeleiding van een gekwalificeerd duingids ontdekt u de geheimen van dit prachtige natuurgebied en als het meezit komt u oog in oog te staan met bijvoorbeeld reewild of vossen.
De tochten worden iedere dag gehouden en er is plaats voor 1 tot 12 volwassenen. Als er kinderen meegaan, kan er overlegd worden over het aantal personen. Tevens hebben ze sinds kort plaats voor 4 rolstoelen.
Dit standaard arrangement kost € 12,-- per persoon. Bij deze prijs zitten de entreekosten en de koffie inbegrepen.
Het enige wat u hoeft te doen, is vooraf even reserveren. Wees er snel bij, want vol is vol!
http://www.natuurtochten.com/arrangement.html
Bunker 101 - Kippendellen.
De schat van de Sturmbannführer zou nog onder het zand liggen
Zandvoort - De Bunkerploeg weet het eigenlijk zeker: in de Zandvoortse duinen ligt werk van kunstenaars van wereldfaam.
De Bunkerploeg claimt dat in een van de Zandvoortse bunkers zeer waardevolle schilderijen en sculpturen verborgen liggen. Namen van beroemde schilders als Max Beckmann en Emil Nolde zijn gevallen. De kunstschatten zouden er in de oorlog door een Duitse officier – een zekere Müller – zijn verborgen en waren volgens de bunkergravers mogelijk eigendom van bewoners van de kustplaats. Müller zou dit in 1993 op zijn sterfbed aan zijn zoon bekend hebben. Die liep er vervolgens nog jaren mee rond, maar nam in januari 2008 uiteindelijk contact op met de Zandvoortse Bunkerploeg.

Bunker 100 (mooi uitzicht) - Gebied Kippendellen.
In totaal zijn er 400 Zandvoortse bunkers, waarvan de Bunkerploeg er inmiddels 350 heeft bekeken. Ze vonden er uniformen, knipsels en andere voorwerpen die in het Juttersmuseum tentoongesteld worden
Müllers zoon zou in Zandvoort zijn langsgekomen en heeft kaarten laten zien van de bewuste bunker en de omgeving waar zijn vader gelegerd was. Als kunstkenner zou Müller senior de entartete kunst verborgen hebben. Schilderijen van deze kunststroming, waarvan Beckmann en Nolde ook deel uitmaakten, waren in de oorlog door de nazi’s verboden. De schilderijen waren destijds al veel geld waard. Contact met de zoon van Müller is niet mogelijk. ‘Zijn vader was fout in de oorlog’, zegt van der Mije. ‘Dat schreeuwt hij liever niet van de daken. Hij wil anoniem blijven.’

Volgens de burgemeester van Zandvoort is het goed mogelijk dat de kunstwerken er liggen. De beheerder van het gebied, een waterleidingbedrijf, denkt dat het onzin is dat er een onontdekte bunker onder de duinen ligt.
De rietkragen worden weggemaaid Zwarteveldkanaal.
De bronst zit erop en er kan weer gegeten worden.


Het blijven geweldige beesten!
Vlaamse Gaai.
De gaai (Garrulus glandarius), ook wel Vlaamse gaai genoemd, is een opvallend gekleurde kraaiachtige.
Door de blauw gestreepte kleuren op de zijvleugels lijkt de vlaamse gaai een aparte soort te zijn. Toch is hij familie van de kraaien. Van oorsprong een schuwe bosvogel is hij nu een algemeen voorkomende vogel in parken en tuinen. Gaaien kunnen goed de geluiden van andere vogels imiteren, zelfs ook de menselijke stem.De Vlaamse Gaai wordt beschouwd als de bosbouwer onder de vogels. Deze naam heeft hij te danken aan de eigenschap eikels, beukenootjes en dergelijke te begraven, om deze in voedselarme tijden, zoals de winter, weer op te graven. Ze kunnen wel zes tot acht eikels tegelijk achter hun wangen verbergen om die op een geschikte plek te begraven. Deze vruchten worden lang niet allemaal teruggevonden in de winter. De vergeten zaden kunnen dan ontkiemen en voor bosverjonging zorgen. De vlaamse gaai heeft een slechte naam als rover van eieren en nestjongen van zangvogels. Het voedsel van de vlaamse gaai bestaat overigens voor het grootste deel uit insecten, zaden en vruchten.
Spreeuwen.
Spreeuw (Sturnus Vulgaris)
De spreeuw heeft een verenkleed dat zwart oogt, daaroverheen heeft hij een prachtige groene en paarse gloed. In de winter heeft de spreeuw witte spikkels. Je ziet spreeuwen vaak in grote zwermen.
Je ziet spreeuwen vaak in grote zwermen. Deze groepsvorming gebeurt stapje voor stapje, iedere dag sluiten er steeds een paar spreeuwen zich bij de groep aan. Dat leidt ten slotte in augustus tot de bekende spreeuwenwolken en de slaapplaatsen van soms wel tienduizenden vogels. Waarom spreeuwen zo massaal overnachten, daar zijn ornithologen het nog steeds niet over eens. Want veilig voor roofvogels zijn ze zo niet echt, zo’n knetterhard gekwetter trekt al van verre de aandacht. Wel is de kans dat een spreeuw in de groep wordt gegrepen kleiner omdat de roofvogel moeite heeft met kiezen. Vooral onervaren rovers hebben daar moeite mee.
Het Middenveld is gemaaid.

Herfst.
Is er iemand zijn handschoen kwijt?
Weer hangt er een gevonden voorwerp aan de boom.
Het word al snel donker en ik moet nog een heel stuk naar de uitgang.
Het is gelukkig droog gebleven.