woensdag 16 juli 2008

AWD Wat een heerlijk wandelgebied
Het was mooi weer (niet voorspeld hoor.........ze gaven regen door) en we namen ingang pannenland.
Het leek heel druk als je de auto's op het parkeerterrein moest geloven.
Maar zoals altijd , na een kwartiertje lopen kom je nog maar zelden mensen tegen. En is het een oase van rust.
Al snel bij de ingang panneland komen we dit vrouwtje tegen.

KOEVINKJE (Aphantopus hyperantus)
Het is een zeer donkere vlinder. Het mannetje is bijna zwart, het vrouwtje is lichter van kleur en daardoor zijn de oogvlekken bij haar beter te zien. Het duidelijkst zijn de oogvlekken waar te nemen aan de onderzijde van de vleugels. Het koevinkje komt in heel Europa voor en leeft op grazige plekken met struiken. De vliegtijd is van juni tot en met augustus. Hij vliegt in één generatie en is vooral te vinden op valeriaan- en tijmbloemen.
Er staan in het AWD paaltjes waar duidelijk word aangegeven wanneer men op een vlinderpad loopt.
Het Middenveld
Het Middenveld met zijn mooie open structuur met aan de rand (tegen het Hazenbroek) een mooi dennenbos. (foto hertjes - achter mij het dennenbos)
Middenveld Vossenhol?
(Middenveld)

Sint-Jansvlinder (Zygaena filipendulae) op bloeiend Knoopkruid (Centaurea L. subgenus Jacea (Mill.) Hayek). De zwarte vlinder met rode stippen iriseert in het felle zonlicht, zwart toont dan staalblauw.
Opvallend detail is dat hij voorkeur heeft voor paarse bloemen en paarse distels. Na 1950 is de vijfvlek-sint-jansvlinder zeer sterk achteruitgegaan in Nederland. Vlinder die vooral wordt aangetroffen op bloemrijke weiden en andere graslanden. Opvallende eigenschap van deze vlinder is het feit dat ze bij aanvallen van vogels of mieren gif uitstoot. Dit gif krijgt de vlinder mee van de rups, die giftig blauwzuur uit rolklaver (voedselplant) opneemt. De kleuren van de vlinder (rood en zwart) blijven voor altijd in het geheugen van de aanvaller gegrift.
De Sint-Jansvlinder lijkt erg op de Sint-Jacobsvlinder (eveneens giftig en zwart/rode kleuren)

Hertjes bij het Zwarteveld Kanaal (de afrastering voor de schapen is hier verdwenen)
De knobbelzwaan is dus wel een inheemse soort maar de vogels
die nu in Nederland voorkomen hebben allemaal tamme voorouders. In Nederland kan men twee vormen van de Knobbelzwaan tegenkomen. Dit zijn de gewone Nederlandse knobbelzwaan maar ook komt hier de Poolse vorm voor. De Poolse vorm is goed van de inheemsevorm te onderscheiden door de pootkleur. Let er maar eens op. Met name in de winter maar ook wel in de zomer kun je knobbelzwanen met grijze poten tegenkomen. Dit is de Poolse vorm. De inheemse knobbelzwaan heeft zwarte poten. Als de vogels jongen hebben in het voorjaar zie je soms witte en grijze jongen bij een zwanen paartje. Hier kun je aan zien dat een van de ouder vogels van Poolse herkomst is.