woensdag 16 oktober 2024

Rode Wouw

De Rode Wouw (Milvus milvus) is een Havikachtige ...de rode wouw behoort tot de luchtacrobaten ..ze vangen insecten muizen en kleine zoogdieren ...maar ook kraaien en meeuwen slaan ze in de vlucht. In Duitsland komen ze in grote aantallen voor ..tot we een 15.000 broedparen. In Nederland broeden er zo'n 200.
-
-
-
-
-
-
-
Het Edelherten in het Nationaal Park de Hoge Veluwe ...zijn als grazers onmisbaar in zo'n gebied. Ze maken het gebied dynamisch en voedselrijk in de overgang van bos naar open veld. De wolf heeft weer het voordeel dat ze niet te lang veilig zijn in dat open gebied. En dat betekent voor sommige planten een mooie kans om te overleven en uit te zaaien.
-
-
-
Kopergroenbekerzwam
-
-
-
De welpen spelen/vechten met elkaar om te oefenen voor later ….en dat kan er soms behoorlijk aan toe gaan. Maar het versterkt ook de band die ze onderling hebben. Zodra de vos een prooi brengt is het ieder voor zich en zullen ze moeten vechten om hun stukje prooi op te eisen.
-
-
-
-
-
-
De Damherten lopen gezamenlijk op ...de voorste draait en brengt zijn kop naar beneden. Dat gaat met zo'n vaart dat je het bijna onbegrijpelijk vind dat ze elkaar maar zelden verwonden. Hier een donker hert die met zijn wat lichtere maatje het gevecht aangaat om de hiërarchie te bepalen. Wie wint heeft de grootste kans op de vrouwtjes. Macht van de sterkste is in de natuur van levensbelang. Alleen de sterkste mogen zich voortplanten.
-
-
-
-
-
-
-
De Laplanduil is een prachtige indrukwekkende uilensoort … en het is dan ook heel gaaf om hem zowel vliegend als zittend op een paal te mogen fotograferen.
-
-
-
-
-
-
Het burlen klinkt ver ..en reken maar dat de vrouwtjes weten wie daar aan het burlen is. Ook zijn rivalen horen hem ...maar durven ze het aan om de concurrentie aan te gaan ..of lopen ze liever weg dan dat ze het gevecht aangaan. En heel misschien hebben ze al meerdere keren op hun lazer gehad van het plaatshert? ...Ja ..dan ben je wel hardleers als je nog een keer een pak rammel oploopt. Misschien moet je dan denken ...Ách het zijn maar vrouwtjes”:)
-
-
-
-
-
Deze tweeling liggen heerlijk verstrengeld tegen elkaar …een buizerd schreeuwt en ze reageren gelijk op het geluid. Ze houden de buizerd even in de gaten. Of dat al aangeleerd is of instinct? ….geen idee. Maar je kunt maar beter goed opletten als je zo klein bent.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
De Grondeekhoorn .. is eigenlijk een exoot die ooit ontsnapt is uit de dierentuin. Gelukkig kregen ze dispensatie zolang ze in het gebied blijven. En dat ze de inheemse rode eekhoorn zouden verdringen blijkt uit ervaring niet te kloppen. Ze leven gebroederlijk bij elkaar.
-
-
-