dinsdag 31 juli 2018

Leren ...

Eigenlijk zijn we met z'n allen geschrokken van de gevolgen van de weersomstandigheden in de natuur. Een hittegolf en de lange droogte heeft ook de natuur in de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD) keihard geraakt. Hier in het gebied 'Paardenkerkhof' en 'Toortsenvlak' zien we de gevolgen van de droogte en de verzengende hitte.


-
-
-
-
-
-
Bomen en de metershoge adelaarsvarens onttrekken met hun lange wortelstokken veel water.Daarentegen geven ze dieren en planten de beschutting die ze hard nodig hebben.. 
-
Kleine Parelmoervlinder - Issoria lathonia
Argusvlinder - Lasiommata megera
Argusvlinder - Lasiommata megera
-
-
-
Door de strenge droge winter (Denk aan de Siberische Beer) met ijskoude wind...Kreeg de heide op het 'Toortsenvlak" het al moeilijk. Nu met deze droge periode en de gevolgen van stikstofdepositie heeft de heide minimaal een jaar van herstel nodig. Misschien dat ze volgend jaar weer prachtig in bloei staat. Laten we het hopen.
-
-
Argusvlinder - Lasiommata megera
Argusvlinder - Lasiommata megera
Ook nectarplanten waardplanten hebben het moeilijk ..Hier en daar worden nectarkroegen geplaatst waar zeldzame vlinders voorkomen. Zo ook voor de zeldzame kleine heivlinder die we zo misschien kunnen behouden.
-
-
-
De natuur heeft een klap gehad .. de gevolgen zullen nog lang merkbaar zijn. Toch is de natuur sterk genoeg om zich te herstellen .. Maar wij als mensen hebben een waarschuwing gekregen. De landbouw moet toch echt rekening gaan houden met een hogere waterstand.
Daar is dan één van de pubers ..
Nog een beetje onzeker … en de wereld nog moet ontdekken..
Een grote bek … even testen..
Wat boos en wat grommen …?
En dan kijken wat het effect is ..
Het zijn foto's van een tijdje geleden …. ik denk van de laatste stortbui voor de droogteperiode .. Op zo'n moment denk je dat het een tijd gaat duren voordat de grond weer droog is.
-
-
-
-
Een grote bek moet de puber snel afleren. Maar het is zeker niet de laatste keer dat ze even moet laten zien dat er niet valt te sollen. Opvoeding is dan ook een herhaling van zetten.

zaterdag 28 juli 2018

Vlinders en Zon

Het Icarusblauwtje (Polyommatus icarus) is een vlindertje die zomaar van de tekentafel van Walt Disney had kunnen vliegen.
Niet alleen de onderzijde die we zien als hij de vleugels dicht heeft is een kunstwerkje op zich ..ook de bovenzijde is prachtig. Het is in ieder geval een insect met een positieve uitstraling .. en maakt mensen vrolijk.
Berkheide
Icarusblauwtje - Polyommatus icarus
Schotse Hooglanders
-
In de vroege morgen zitten ze massaal in de buurt van kruidenrijke graslanden en ruigten
Ze wachten op de eerste zonnestralen om zich op te warmen.
Icarusblauwtje - Polyommatus icarus
Toorst - Verbascum verbascum
-
Berkheide - Icarusblauwtje - Polyommatus icarus
Nu heeft Nederland in de afgelopen nacht de warmste nacht ooit meegemaakt
(26/27 Juli 2018). Het oude record van 9 augustus 2004 is daarmee doorbroken.
De vlinders waren dan ook al opgewarmd.
Parnassia palustris
Icarusblauwtje - Polyommatus icarus

Klokjesgentiaan - Gentiana pneumonanthe - Berkheide
Icarusblauwtjes- Polyommatus icarus
Het Icarusvlindertje is vernoemd  naar Icarus  uit de Griekse mythologie.Icarus. Hij ontsnapte uit het kasteel van koning Minos op Kreta met vleugels van hout en veren vastgezet met was. In zijn enthousiasme vloog hij te hoog. De was smolt door de zon. En hij stortte neer.


Icarusblauwtjes- Polyommatus icarus
Bosuil.
Nog voordat de icarusblauwtjes zich opmaken voor een actieve dag. Is het de bosuil die juist zijn rust gaat pakken van een actieve nacht.
Konik Paarden - Equus caballus - Lentevreugd
Parnassia palustris - Berkheide

Icarusblauwtje - Polyommatus icarus
"De nabijheid van de verschroeiende zon maakte de geurige was ..het bindmiddel van de veren mals:
De was smolt door de warmte van de koperen ploert ..en zo stortte Icarus met zijn vleugelloze armen neer. De zon was hem vataal geworden"..
Sabelsprinkhaan - Tettigonia viridissima
Wespspin - Argiope bruennichii
Vlinders en rupsen hebben buiten de grootste bedreiging 'de mens' ..veel vijanden.Vogels spinnen kevers vleermuizen wespen maar ook ziektes en schimmels ..ja zelfs vossen eten rupsen in tijden dat voedsel schaars is
Wespspin - Argiope bruennichii met prooi
Icarusblauwtje - Polyommatus icarus - Lentevreugd
-
Icarusblauwtje - Polyommatus icarus Man - Vrouw links onder.
Het mannetje staat strak .. Hij ruikt de seks geurstoffen (feromonen) die de paringsbereide vrouwtjes afstoten. Na de paring zoekt het vrouwtje naar een geschikte plek om haar eitjes af te zetten.
Een plek waar straks de jonge rupsen genoeg te eten kunnen vinden.
Zwavelzwam - Laetiporus sulphures
In het Engels heet de zwavelzwam 'Chicken of the Woods' en daar smaakt hij dan ook na.
Zelf heb ik weleens een stukje op .. en hij smaakt inderdaad naar kip.
Ik zal er geen grote hoeveelheden van eten als ik u was.
Icarus de mythe ..
 
Het is niet alleen de tekening van de vleugels die geweldig zijn .. ..maar ook zijn zebra achtige antennes en zijn prachtige grote lodderige ogen die bijna heel de kop vormen.  Al met al een vlindertje die extra aandacht heeft gehad bij de schepping en nu weer in deze blog :)