donderdag 29 februari 2024

Velduil

VELDUIL:  Het mooie van de Velduil – Asio flammeus is dat hij ook overdag op muizen en andere kleine dieren jaagt ...hier langs de IJssel laat hij zich zo nu en dan goed zien. De velduil staat op de Rode Lijst als 'Ernstig bedreigd' met een broedpopulatie van 5-20 en als wintergast/doortrek zo'n 500 is hij dus echt wel bijzonder te noemen.
-
-
-
-
-
-
-
-
De Hyachintenorchis – Himantoglossum robertianum ook wel reuzenorchis genoemd ..is met zijn maximale hoogte van een meter één van de grootste en vroeg bloeiendste orchidee in Europa. Deze is nog wat aan de rauwe kant en daar moet ik dus nog een keer langs binnenkort. Een zeer zeldzame orchidee in Nederland. Zeehond Katwijk.
-
-
-
-
-
-
De Vos/Welp – Vulpes vulpes Duinen – In deze blog worden foto's geplaatst die ik ook al op instagram / facebook had geplaatst .. Velduil Noord Holland/Overijssel Vos/Welp en Zeehond. Ook foto's van de Pestvogels Nunspeet en Houten en de Hyacintorchis/Reebok Duinen.
-
-
-
-
-
-
-
-
Hier (Noord Holland) zit een koppeltje Bosuilen – Strix aluco..die het bos hebben verruilt voor de schoorsteen midden in een woonwijk. In eerste instantie zien we maar één uil. Maar de tweede zit precies achter de voorste bosuil. Echt de ogen openen doet de bosuil niet .. De tortelduif (Turkse Tortel) die wil nog weleens een blik werpen op ons. Puttertje – Carduelis carduelis en het Sijsje – Spinus spinus beide vinken.
-
-
-
-
-
-
-
Een serie van de welp die ook op instagram staat ... een welp is altijd uit het archief. 
Bij het selecteren van foto's op de pc kom ik regelmatig foto's tegen die ik nog nooit uitgezocht heb. Vandaar dat er regelmatig iets van vossen / welpen langs ziet komen uit archief.
-
-
-
-
-
-
De Velduil ...Het was wachten tot hij op een paaltje ging zitten ...en dat gebeurde ook ..maar op een zeer grote afstand. Gelukkig konden we hem wel goed op de grond fotograferen. In een volgend blog meer foto's van de Velduil Noord Holland en Overijssel.
-
-
-
-
-
-
-
-
De Pestvogels Bombycilla garrulus in Nunspeet ...Er waren er toen negen te zien. Later plaats ik de foto's van Houten. De foto's in Houten waren teveel in de struiken en hier in Houten bleven ze hoog of doken de struiken in en waren ze zowat niet te zetten.
-
-
-
-
-
-
-
-
Ieder jaar verzamelen de mandarijeenden (Aix galericulata) zich en blijven dan een periode van enkele weken hier om een soort van te socializen om daarna per stelletje ieder zijns weegs te gaan. Ik telde er dit jaar hier 12 stuks.
-
-
-
-
De Velduil Asio flammeus ..de velduil is in Nederland drastisch afgenomen ..door het verlies aan leefgebied recreatie en modernisering van landbouw. De velduilen houden van rust en een goed muizenjaar is ook zeer bepalend voor broedparen.