zaterdag 23 juli 2016

Slimme Vos

Het is alweer een tijdje geleden dat we in de vroege morgen dichtbij ingang 'Panneland' drie kleine welpjes zagen ..Ze kwamen gewoon op ons af en stonden nog geen meter van ons vandaan .. maar helaas was het nog veel te donker om te fotograferen. 
Een kef van één van de ouders ..en ze vlogen weg.
(Foto archief met Remco en Herman)
Een week later proberen Remco Herman en ik het nog eens ..We zien dan één van de ouders ..
maar helaas geen welpen.
Reegeit..
Weer wat later ga ik weer op zoek naar de welpen 
In het weiland zie ik een reegeit  Het licht is nog wel niet perfect ..maar het is te doen.
Spelende Welpen
Alle zintuigen schieten op scherp als ik in de verte beweging ziet ...
Welpen! De afstand is enorm ..en eigenlijk door de bomen ook te donker. Toch waag ik het er op .. en zet de statief gedeeltelijk op het pad.

Nog wat dichterbij is geen optie ..dan zien ze me zeker En met een grote bocht om ze heen is hier ook niet te doen ..Rechts van me is een weiland ...Links een hoog hekwerk. Als één van de vosjes me aankijkt ..weet ik dat ik nu zeker geen beweging meer moet maken.

Hij blijft me aankijken ..Ik verwacht dat ze er nu vandoor gaan  Zeker als ze even later alle drie kijken. Ze weten nog steeds niet goed wat ze moeten doen .. Ze horen duidelijk het klikken van de camera ...maar door mijn gedeeltelijke dekking kunnen ze niet goed  plaatsen wat het is.

Even later gaan ze gewoon weer verder met spelen .. één van de
welpjes loopt het weiland in ..ik doe een stap achteruit ..maar door het hekwerk kan ik niet verder in de dekking .. Het welpje ziet me en gaat er met z'n broertje en zusje vandoor .
Ik ga er lekker bij zitten en wacht af of ze nog terugkomen ..In de verte zie ik één van de ouders het ruiterpad oversteken. Ik wacht rustig af .. maar na mijn tweede bakkie koffie hou ik het voor gezien.
Een paar stappen verder en? 
Kijk .. de Vos! Hij heeft mij al die tijd dus in de gaten gehouden ..
Vraag me dan wel af of hij zo ook kan communiceren met de andere ouder of met zijn welpen?
Niet zoveel later zie ik hem op het pad .. Hij kijkt regelmatig om en lijkt me weg te willen lokken.
Zijn ze zo slim? .Of is dit puur toeval. Ik hou het uit respect op slim!
-
Hier heb ik vanaf een bankje een mooi uitzicht over het gebied waar de vossen waarschijnlijk in de varens ergens een burcht moeten hebben . ze moeten ergens onder het hekwerk door kunnen. En ja hoor .. na een tijdje komt er een vos uit de dekking. 
-
Ze ziet me .. de afstand is groot .. en ze ziet daar geen gevaar in..
-
Eerst even jeuken en nadenken wat ze moet doen  Als ze dan richting varens loopt .. verwacht je eigenlijk een spurt ..maar niets is minder waar.
Zelfs dan gaat jeuk voor .. 
-
Het zijn dan wel geen top foto's ..maar toch :)
Dit zijn geen tamme vossen die je van een metertje afstand kunt fotograferen.
 (Niks mis mee natuurlijk) .. Dit zijn wilde vossen .. die zich laten fotograferen op grote afstand .. Alleen de spanning van het fotograferen van deze vossen is al geweldig.