zondag 16 februari 2014

Kwakkelwinter

Zo'n 50 mensen liepen vrijdag 14 februari een stille tocht tegen het natuurbeleid in de Oostvaardersplassen ..Volgens de tegenstanders zouden er in het gebied jaarlijks meer dan 1.500 dieren verhongeren ..en dat vinden ze onacceptabel. 
In de Oostvaardersplassen worden dieren die het waarschijnlijk niet meer gaan redden afgeschoten.
Dat noemen ze vroeg reactief beheer ..Persoonlijk denk ik dat het beleid een juist beleid is van Staatsbosbeheer ..Daarbij is er een keuze tussen positieve of negatieve selectie mogelijk.

Natuurlijk begrijp ik de reacties van de tegenstanders ...maar om nu op voorhand gezonde dieren af te schieten is echt niet de oplossing ..Ook het bijvoeren in de winter is zeker niet gewenst .. 
De populatie moet zich op een natuurlijke manier aanpassen aan de draagvlak van het gebied ...En dat gaat dan inderdaad ten kosten van de zwakkere dieren in het gebied.
Eigenlijk zit je zo altijd tegen een grens qua populatie aan ..
Ook als mens hebben we daar mee te maken ..het grote aantal mensen op aarde geeft ook problemen qua zoet water..armoede..vervuiling..uitsterven van dieren door vermindering habitat..opwarming aarde ..gebrek grondstoffen ..klimaatsverandering ..ontbossing ...enz. enz..!
( Met dank aan Marcel Vossestein )
( Met dank aan Marcel Vossestein )
En dan ga je toch ook niet op voorhand mensen afschieten ..
 Dieren passen zich aan qua populatiegroei ..bij veel voedsel neemt het aantal versnelt toe ..
Bij minder voedsel is de aanwas ook minder ..de natuur anticipeert op de omstandigheden ..maar heeft daar tijd voor nodig. 
Als de dieren in de Oostvaardersplassen konden praten ..zouden ze dan voorstander zijn van afschot?
 Ik denk het niet.
We maken nu een echte kwakkelwinter mee ..
En zelf heb ik ook nogal zitten kwakkelen met mijn gezondheid ..vandaar dat er de laatste maanden weinig updates waren geplaatst ..Nu ben ik toch een paar keer naar de AWD geweest de laatste maanden ..zonder daar een bericht van te plaatsen ..vandaar nog een paar foto's van die bezoekjes.
(Groot Zwarteveld)
(Wilde Zwanen AWD)
(Damhert AWD)