dinsdag 5 november 2013

Mix

Vandaag een update van ingezonden foto's filmpjes en mailberichten..
( foto links Nico Pauw )  
Nu zijn niet alle mailtjes positief..maar die wil ik u ook niet onthouden ... 
Both Sides Of The Story ( http://youtu.be/8gc5W47zaAA )
( Foto Nico Pauw )

Geachte heer Bos,
ik stuur U een filmpje, die wij ongeveer half jaar geleden hebben opgenomen in AWD.
Wij vinden hem nog steeds bijzonder. 
U hebt ons misschien wel eens in AWD gezien, ik rijd op een kleine, rode scootmobiel,
mijn man loopt altijd aan mijn zijde.


Zou U dat filmpje misschien kunnen plaatsen op AWD pagina?
Bij voorbaat ons dank. Vlasta en Harry Tebrugge, Leiden.

Prachtige Filmpje Vlasta en Harry
-
( Foto Nico Pauw )
-
Ingezonden door  Kees Piël
Beste Henk,
Las zojuist je nieuwste reportage. Je stelt dat er ‘’(echt) onafhankelijk onderzoek’’ moet komen. Wil je soms een nóg vakkundiger onderzoek dan dit jaar al gedaan door OBN-deskundigenteam Duin- en Kustlandschap en overigens de rapporten over het damhert in andere kustgebieden? Daarnaast is al meer dan een eeuw bekend hoeveel herten een bosgebied kan verdragen, zoiets van 2 á 3 Edelherten per vierkante kilometer, wil er althans geen onnatuurlijke bosschade optreden.
Je moet niet vragen om nog meer onderzoek door anderen, je moet zelf eens je licht gaan opsteken in de reeds overvloedig bestaande literatuur. Zo stel je nu abusievelijk, dat er extra grazers ingebracht zouden moeten worden als ‘’compensatie’’ voor de damherten die geschoten gaan worden. Kijk eens hieronder naar punt 2 en ook punt 3 (onder: ‘die vlieger gaat niet op’).
Het duingebied is mooi en om van te genieten, maar schoonheid mag absoluut geen criterium wezen bij het natuurbeheer. Het damhert is maar een van de 8.000 tot 10.000 soorten die daar voorkomen. Op basis van natuurbehoudsecologische kennis moet gestreefd worden naar een evenwichtig natuurbeheer.
met vriendelijke groet,Kees Piél
( Foto Joke van der Pouw Kraan )
Antwoord op mail van Kees ..Beste Kees 
A.      Volg als nog het meest verstandige advies van Han Olff, hoogleraar universiteit Groningen, op:
1.       Een beslissing tot ingrijpen in de populatie vooraf gegaan zou moeten worden door gedegen onderzoek gedurende een aantal jaren.
2.       De resultaten die nu beschikbaar zijn, acht hij niet voldoende voor een dergelijke beslissing.
B.       De situatie dat twee goed vergelijkbare gebieden met zo’n verschil in beheerresultaten komt zelden voor en kan een schat aan informatie opleveren, die zelfs internationaal van betekenis kan zijn.
C.       Voor de uitvoering van zo’n onderzoek moet begeleiding gevonden worden als de begeleidingscommissie van de Oostvaardersplassen.
D.      Gelet op de nationale betekenis van een dergelijk onderzoek zou hiervoor ook de juiste en onafhankelijke ondersteuning van zowel de rijksoverheid als kennisinstituten gevonden moeten worden.
E.       Tijdens de onderzoeksperiode zouden al plannen kunnen worden uitgewerkt om de zo goed mogelijke inrastering van de beide gebieden te komen en daarmee alle schade, wildaanrijdingen en nadelige effecten op de populaties dieren weg te nemen. Topnatuur valt immers niet te vermengen met steeds intensiever gebruikt door de mens gedomineerd gebied.
F.       In een gevorderde fase van onderzoek is het ook denkbaar de beide gebieden ook daadwerkelijk te verbinden en de ontwikkelingen daardoor te volgen.
G.      In de Amsterdamse Waterleiding is het topprioriteit om de voorzien in het voorkomen van schade, die vanwege uitgebleven beheeraanpassingen door te intensieve begrazing ontstond en ontstaat aan kwetsbare vegetatie en houtopstanden. 
H.      Wellicht ten overvloede is het zaak vooral het cijfermatig vastleggen van ontwikkelingen ingrijpend te verbeteren , zoals vooral blijkt uit de voorstelling van zaken die in stuitende mate afwijkt van de daadwerkelijke ontwikkelingen.
( Foto Nico Pauw )

( met  dank aan Marcel Vossestijn oud-voorzitter van de Natuurbeschermingscommissie van de KNNV, vereniging voor veldbiologie)
-Dag natuurvrienden, Het blijft gissen naar welk lot de damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen wacht:

  • De gemeenteraad schaarde zich twee maanden geleden achter het voorstel om de ziekte en verzwakte damherten te laten afschieten.
  • Naar schatting telt het natuurgebied tweeduizend herten.
  • De gemeente vindt de helft daarvan genoeg. (Het Parool)
  • Want ik weet dat er binnenkort van die 2000 herten nog maar 600 tot 800 over zullen zijn.
  • Zeker 1200 krijgen een kogel, nu het jarenlange politieke gedraal eindelijk is afgelopen.
  • Dat is goed, denk ik, want het zijn er te veel voor dat gebied.
  • Maar ik ben niet jaloers op de boswachters. Wat zij straks moeten doen is geen jacht, maar slacht.
  • "Ik weet dat er binnenkort van die 2000 herten er nog maar 600 tot 800 over zullen zijn" (Blog RTL-Nieuwslezer Roelof Hemmen)
( Foto Joke van der Pouw Kraan )
Ingekomen mail  Beste Henk,
 Normaal doe ik dit niet zo snel, maar ik wil je zeggen dat ik via jouw schitterende blog en foto's in aanraking ben gekomen met de Amsterdamse Waterleidingduinen. Tot 6 maanden geleden was ik er nog nooit geweest. Ik ben een enorme natuurliefhebber en ben sinds jaar en dag op zoek naar mooie plekken om te genieten van de natuur en alles wat daar bij hoort. Wat ik het allermooiste van de AWD vind is dat ik geen fietsers tegenkom en soms uren geen mens..
Ook mijn hobby is fotografie, echter niet op een niveau zoals jij de foto's maakt. De afgelopen weken ben ik 3 keer in de AWD geweest, het liefst zo vroeg mogelijk of aan het einde van de dag. Ik kom zelf uit Zaandam, dus het is ruim een half uur rijden voor me voordat ik de eerste stappen zet in het AWD. Dit heb ik er graag voor over. Overdag vind ik het te druk, maar 's ochtends vroeg en aan het einde van de dag zijn voor mij de mooiste momenten.
Voor mij is het bijna een dagelijkse gewoonte geworden om te kijken of je op je blog nog nieuwe stukjes hebt staan met foto's. Ik neem daar echt de tijd voor om het helemaal door te lezen, en heb nu ook je archief helemaal gelezen. Het is niet alleen genieten van je foto's, maar ook de manier waarop je de informatie deelt met de lezers vind ik indrukwekkend en leerzaam.
Ik ben de AWD nog behoorlijk aan het "leren". Ik zou bijvoorbeeld heel graag roofvogels willen tegenkomen, maar tot op heden heb ik 1 Buizerd gezien die mij veel te snel af was.....
Nogmaals bedankt voor je blog, ik ben een fanatiek genieter ervan!
Met vriendelijke groet,
Arjen Noord
( Foto Joke van der Pouw Kraan ..Voorproefje Winter )
-
Beste Henk Bos,
Je website volg ik nog steeds.
Het blijft boeiend.
Misschien heb je al gezien dat er een leuk filmpje is van landschap Noord-Holland over de onderwaterwereld in AWD, anders bij deze:
 Ik vind het jammer dat je nu niet meer direct vanaf jouw site aan je kunt mailen behalve dan via ingewikkelde google interacties.
 Zelf ben ik nu als vrijwilliger in AWD bezig met registratie van wasplaten, een aparte paddenstoelensoort. Dat gaat in groepjes en geeft weer nieuw inzicht in wat er allemaal te beleven valt.

Met vriendelijke groet,
-
Voorlopig ziet het er nog niet naar uit dat er al snel een slachtpartij plaatsvindt onder de damherten.
Eerst moet daar nog vergunning voor worden aangevraagd ..En dat gaat zeker niet zonder bezwaar.
Bij de Waterleidingduinen verwachten ze nu niet eerder dan over een jaar te kunen beginnen met afschot.