zondag 1 april 2012

Wandelende Duinen AWD

Vandaag gaan Herman en ik bij ingang "De Zilk"naar binnen...
De tempertuur valt mee..En een mooie zonsopkomst maak de dag al snel goed..We gaan vandaag naar het achtergebied..Zo noemen Herman en ik het gedeelte achter het van Limburgs Stirum en het Rechte Schusterkanaal..Watergebied en Duin (Stuif) gebied.
Een gebied waar de vos zich goed thuis voelt..
Nu kwamen er veel vragen over het fietspad/vergadering..vandaar eerst even dit:

Donderdag 29 maart zou er in de commissievergadering de nieuwe beheervisie Waterleidingduinen aan de orde komen en daarmee het lot van de AWD voor de komende 10 jaar.
-
Helaas liep het voorgaande onderwerp erg uit, circa 3 uur was men er mee bezig. Uiteindelijk werd voorgesteld om de behandeling van de beheervisie maar uit te stellen tot volgende vergadering. Dat is dan 19 april om 13.30 uur in Amsterdam. Jammer van het lange wachten maar we zijn er eigenlijk wel blij mee want het geeft u en ons meer tijd om de politiek over de streep te trekken. Er is nog zoveel te doen.
We hebben de afgelopen weken veel contact gehad met alle politieke partijen in Amsterdam. De leden van de commissie zijn 26 maart nog uitgenodigd om de AWD te komen bekijken. De Partij voor de Dieren en het CDA hebben met een ecoloog en een boswachter gesproken over de voor-, nadelen van een fietspad. Groenlinks heeft de dag ervoor zelf de AWD verkend.

Er is voor de commissieleden een speciale pagina gemaakt met informatie. Klip en klare informatie over een route die morgen kan worden aangelegd en bijna niets kost. Nota bene de route die de Provincie zelf dus ook eerst voorstelde in het oorspronkelijk plan.
Zon komt op..
Ree in de vroege morgen.
Herman is druk bezig met zijn camera..
En heeft op dat moment geen oog voor wat er voor hem gebeurt..
Als ik over een duintop loopt zie ik de Ree(ën)..
De reegeit heeft me nog niet gezien..( neem snel foto boven :)
Ik zie dat Herman door wilt lopen terwijl hij naar zijn beeldscherm kijkt..
Dus ik zeg "Ree"..!
De Reeën gaan er op dat moment snel vandoor..
Een vos loopt over het "Palmveld"...
Ook hier is de afstand groot..te groot..
Het duurt lang voor hij ons ziet..
en op het moment dat hij ons ziet gaat hij er snel vandoor.
Maar de dekking is een eind weg..
Dus we zien hem een lange tijd een sprintje trekken richting dekking.
De Wandelende Duinen (Stuifduinen) - "Van Limburg Stirumkanaal"
Verstuivingen zijn een proces waarbij zand door de wind wordt verplaatst. Ze zorgen met andere woorden voor een voortdurende dynamiek...waarbij op de ene plaats of het ene ogenblik zandkuilen gevormd worden (duinpannen)... maar elders of op een ander tijdstip afzettingen...vastgehouden door de aanwezige vegetatie.. zorgen voor groei en verjonging van het duin. Spontane verstuivingen zijn er momenteel nog nauwelijks in onze duinen.
Het is ooit anders geweest... Aan onze kust maken grootschalige stuivende duinen immers al eeuwenlang een wezenlijk deel uit van het duinlandschap...
.Zandverstuiving was is vooral gebonden aan de zeereep...de duinengordel die net tegen het strand ligt. Door de werking van zeestromingen en golven ligt het zand op het strand nooit stil...
Vos in stuifduin gebied..
Stuivende duinen vormen immers een heel onvoorspelbare omgeving voor plant en dier... Directe stress vanwege striemende zandverplaatsingen maken de leefomgeving niet bepaald herbergzaam. Daarbij neemt het microklimaat woestijnallures aan..
Herman en ik ..geloof het of niet..aan de koffie :)
Met in de zomer uitermate hete temperaturen boven het zandoppervlak (tot 70-80°C) en sterke afkoeling tijdens de nachten. Deze hoge temperaturen, in combinatie met het ontbreken van iedere vorm van bodemontwikkeling zorgen daarenboven dat de voedselbeschikbaarheid uitermate laag is.
Soorten die zich in de loop van de evolutie dus hebben aangepast aan  stuivende duinen hebben verschillende strategieën ontwikkeld om hier...en enkel hier.. te kunnen overleven.
 Zo beschikken typische planten als Helm (gras) en Duinviooltje
over heel lange wortels die meters diep in het zand de nodige mineralen en water naar boven kunnen halen. Ook verdragen ze overstuivingen uitermate goed doordat ze er heel snel doorheen kunnen groeien. Tevens kunnen ze verdamping beperken door hun bladeren tijdens droge perioden op te rollen..
Het is in ieder geval een prachtig leefgebied voor de vos..
Door rustig op een berg (niet helemaal op de top) te gaan zitten..en de omgeving goed in de gaten te
houden..maakt u een grote kans om reintje te zien..
Niet veel later zien we er weer één..
Maar deze vos zet het al snel op een rennen..We proberen deze vos alsnog te slim af te wezen..door een omtrekkende beweging te maken..Maar soms is een vos gewoon te slim :)
En wat is dit?..
Op de terug weg naar de uitgang ("De Zilk")
Damhertje..
Witte Kwikstaart..
Het Kabouterdorp op het "Franse Vlak"..Altijd leuk om daar langs te gaan..De populatie kabouters blijft groeien..Zelfs verdekt opgesteld in de boom..zie je de kabouters..

Meer over het kabouterdorp in de AWD
Koolmeesje..
Er stuift meer dan alleen zand in de AWD..
We hebben vandaag weer genoten in de AWD..wat een heerlijk gebied!!!
Ik wil iedereen bedanken...voor de reacties..Ik hoopte vandaag iedereen te bezoeken en vragen te beantwoorden...Maar helaas kom ik daar vandaag niet aan toe..En ik beantwoord / bezoek u dus morgen.
(Ik ben u niet vergeten..maar heb nu toch echt even zin om lekker even op de bank te gaan hangen)