zondag 14 november 2010

Inktzwart

Als ik s'morgens vroeg naar het AWD gaat...Moet ik mijn ruitenwissers gebruiken..Het ziet er niet best uit..Wat een vies herfstweertje weer. Onderweg zie ik auto's die met hun lichten aan staan op de parkeerplaatsen langs de Provinciale weg. Ik vraag me altijd af wat die daar zo vroeg...of juist laat doen op zo'n afgelegen plek..ik heb natuurlijk wel enig vermoeden.
En hun kijken mijn lichten na...Niet wetende dat ik naar het AWD gaat.
Weer of geen Weer!
Herman en ik gaan bij Ingang "De Zilk"naar binnen...Via Starrenbroek gaan we naar Haasveld (Haasvelder duinen)...De Vos verwachte ons niet van deze kant..En hield de Oude Haasvelderweg in de gaten...
--
Sommige struiken van de duindoorn zitten vol bessen. Op andere stukken staan struiken waar geen enkele bes aan zit. Dit komt omdat dit de mannelijke struiken zijn. De bessen van de duindoorn zijn niet erg geliefd bij de vogels. Daarom blijven ze lang aan de takken hangen tot ze gaan gisten rond eind oktober. Een vogel die er dan van eet kan er dronken van worden. Overigens zijn vossen dol op de bessen. In de winter kun je bij de duindoorns oranje gekleurde vossenkeutels aantreffen.
Oranje Mosbekertje (Neottiella rutilans)
Parasiterend op levende mossen op humusarm zand.
Matig algemeen, Rode Lijst (Kwetsbaar).
Heb je de bomen al gezien
hoe ze uit water zijn vervaardigd
als rivieren in de lucht
stromend naar een zee van licht?
(De Wereld op zijn kop)
Staartmees (Aegithalos caudatus)
Staartmezen zijn zeer sociale dieren. Vooral buiten het broedseizoen leven deze pingpongbal-met-staart-vogels in kleine groepen. Dwarrelend door twijgen en bomen roepen ze voortdurend naar elkaar. Blijft een lid van de groep ergens hangen, dan wordt er gewacht tot de achterblijver weer bij is.
Als we in de struiken/bossen een gevecht tusen twee damherten horen...Gaan we er natuurlijk heen..
Twee Damherten zijn aan het vechten...Nee!..Geen bronst...
Damherten vechten buiten de bronst ook voor de hiërarchie in de groep.
Je ziet ze ook weer groeperen.
Een Ex Konijn...
Een Gal of Galappel..
Een Galappel is een woekering van een plant , ontstaan door een parasiet , meestal een insect (een galwesp , galmug of galmijt ) die haar eieren in de plant legt. De gal, waarvan de vorm specifiek is voor een bepaalde parasiet, dient als behuizing en voedsel voor de larve . Er bestaan ook gallen die door schimmels worden veroorzaakt.
Uit de Galappels van Eikenbladeren werd in het verleden Inkt gemaakt door toevoeging van Ijzer sulfaat. Deze techniek was al bekend in de Romeinse tjjd . De Galappels bevatten veel Looizuur dat een verbinding maakt met Ijzer sulfaat.
Alles in de AWD is grauw en kaal...
De wind van de laatste tijd heeft de laatste bladeren met kracht van de boom gescheiden.
Brilduikers...(Bucephala clangula)
Omdat de Brilduiker als broedvogel zeldzaam is staat hij als gevoelig op de Nederlandse rode lijst.

Spitser in volle vaart.
De Brug over het Oosterkanaal...
Trilzwam.
Weinig herten gezien vandaag...Tja..Voor herten moet je op het Vinkenveld wezen..
Waar ze elkaar weer opzoeken..zo vlak na de bronst.
Heide (Toortsenvlak)...Een plek in de AWD waar nog Heide voorkomt.
De natuurlijke verspreiding van heidevegetaties bestaat uit ontkalkte delen van het (Duinlandschap) (met name in Noord-Nederland), gebergtes boven de boomgrens en de randen van hoogvenen. De heide in het binnenland is een Cultuurlandschap ontstaan door onttrekking van voedingsstoffen door begrazing en Afplaggen van zandige gronden. Uit stuifmeelonderzoek blijkt dat ook in het binnenland altijd wel heidevegetaties voorkwamen, maar de grote boomloze heidevelden en de zandverstuivingen zijn ontstaan door de intensivering van de schapenteelt gedurende de Middeleeuwen
Geschubde Inktzwam
De hoed van de eetbare geschubde Inktzwam is bedekt met witte, wollige schubben. Door de holle steel is de paddestoel vrij broos. Als de hoed opengaat, schuift de ring, die niet is vergroeid, langs de steel naar beneden. Wanneer de zeer dichte plaatjes vervloeien, komt er een vloeistof vrij die zwart kleurt door de meedruipende sporen. Het is alsof de paddestoel inkt druipt. Uiteindelijk resteert alleen de steel met resten van de hoed.
De hoed opent klokvormig. De inktzwam groeit vaak in groepjes.
Het is een vrij algemene paddestoel.