zondag 5 juli 2009

Ladies and Gentlemen, we've Got Him !

Nog een link... http://naturephotography.web-log.nl/ van Frans Hoogstraten
Eerst even een nieuwe link http://struinendoordeduinen.blogspot.com/ Van Erik en Johanna.
Veel succes gewenst met deze site...We wensen jullie veel blogplezier.

Ladies and Gentlemen, we've Got Him !
De.........
Duinhagedis/Zandhagedis (Lacerta agilis) ...En dit maal een levende.
Ingang De Zilk
Waar de Doornappel (Datura Stramonium) bloeit.
Zie http://www.drugsinfo.net/uitjebol/doornappel.htm
Ieder voor- en najaar wordt in acht telrondes
het aantal konijnen genoteerd, op basis waarvan een index wordt verkregen
van de stand. Zelf heb ik sterk de indruk dat de populatie konijnen is toegenomen...Maar dat is maar een inschatting!
Duindoorn Hippophae Rhamnoides
Er word Duindoornolie van gemaakt...
Helpt o.a. tegen..Rimpels,Wonden,Zweren,Pigmentvlekken,Eceem en Huidbeschadeging.
Aan de ene kant het droge/stuifgebied van het voormalige Van limburg Stirumkanaal en aan de andere kant het kromme Schusterkanaal.
Kleine visjes zijn aan het jagen.
En wat ik nog niet wist....Hier barst het ook van de Graskarpers
Tegen het duingebied...
Deze mooie Graskarpers
En om de Graskarpers heen....vele aasjes!
Damhert...Met wel een heel bijzonder gewei.
Hier zie je op zijn huid (ook op kont) de vele parasieten.
Hij heeft me nog niet gezien...En ik sta op nog geen vier meter van hem vandaan.
Dit gewei moet ik straks tijdens de bronst wel herkenen.
De heren hebben de schaduw opgezocht...En ik geef ze geen ongelijk.
Wat een mooi gewei.
Ik loop over de Lindenberghweg en ik loop over een bergje om aan de andere kant even wat vocht kwijt te raken.......Op het moment dat mijn gardena slangetje begint te werken...kijk ik naar de grond..........En daar zit de Duinhagadis!!
Zo te zien heeft dit mannetje een teek.
Meestal kijk ik ver vooruit...en daarom mis ik wel eens kleinere beesten/dingen.
Nu had ik dus puur geluk.
Super....Tot nu toe heb ik alleen een doodde op de foto gekregen.
Aan het eind van de winter ontwaakt de zandhagedis uit zijn winterslaap en krijgt na twee vervellingen zijn baltskleuren, althans de mannetjes. Ze verdedigen hun territorium fel tegen mannelijke soortgenoten, en zijn juist vrij wellustig tegen een vrouwelijke soortgenoot. Als een vrouwtje nog niet, of niet meer paringsbereid is, zal ze het mannetje van zich af moeten bijten. Ook bij een paringsbereid vrouwtje heeft de paring wat weg van een gevecht, het mannetje bijt het vrouwtje in de flanken en draait zijn lichaam zó dat de cloaca's van de dieren in contact kunnen komen. Omdat een hagedis een dubbele penis heeft (hemipenis) kan via beide zijden contact worden gemaakt, de lange staart zit bij hagedissen en andere reptielen namelijk in de weg. De paring kan enige minuten duren en er kunnen meerdere pogingen worden ondernomen.
Rond de paartijd die van half april tot half mei duurt worden veel mannetjes waargenomen die op zoek zijn naar vrouwtjes. De vrouwtjes zien we vaker eind mei en begin juni, als ze op zoek gaan naar een geschikte plek om de 5 tot 15 eitjes af te zetten. De eitjes worden begraven in ondiepe holletjes op zanderige zonbeschenen plaatsen. De ontwikkelingsduur van de eitjes is sterk afhankelijk van de temperatuur, als deze rond de 21 tot 24 graden ligt komen de eitjes na twee maanden uit, is de temperatuur lager dan duurt het tot drie maanden. De juvenielen zijn dan ongeveer 5 tot 6 centimeter lang inclusief staart en zijn direct zelfstandig.
Dit beessie heeft er meerdere keren voor gezorgd dat hele bouwplannen niet doorgingen.
Zandhagedissen frustreren bouw bungalowcomplex
Den Haag – Grond gekocht, bouwvergunning gekregen en bouwen maar. Dat dacht tenminste de bouwer, Regiobouw Haarlemmermeer, die alles klaar had om een recreatief motel- en bungalowpark nabij Ruigenhoek in Noordwijkerhout neer te zetten. Totdat de Stichting Duinbehoud de ontwikkelaar erop wees dat desbetreffend gebied wordt bevolkt door de beschermde zandhagedis. De bouwer had een ontheffing nodig van het ministerie van LNV om het leefgebied van de hagedis te bebouwen. Deze ontheffing werd niet verleend. De bouwer tekende beroep aan bij de Raad van State. Onlangs diende de zaak in Den Haag.
Volgens de advocaat van Regiobouw, mr N. Koeman, gaat het om een paar ‘verdwaalde hagedissen’, die eigenlijk toevallig op de bouwplaats zijn terechtgekomen. Doordat er de afgelopen jaren illegaal is gemotorcrosst op het terrein, zou de vegetatie zijn verschraald waardoor een leefbaar gebied voor de zandhagedis was ontstaan. "Nu de motorcross op het terrein is beëindigd verwildert het terrein geleidelijk, en zal de hagedis van nature van de bouwplaats verdwijnen" aldus mr Koeman.

2003
Een Reegeit.
En Damhert.
En ook vandaag....Heeeel veel konijnen.
Het Vogelenveld..En in de bosjes een hinde met haar kalfje.
En ook hier regelmatig damherten
Spitser die de dekking zoekt.
Vandaag geen vos...Maar wel een vossenhol.
Het hol, dat de mannetjes en vrouwtjes zo af en toe gezamenlijk bewonen, dient vooral als nestplaats. Het hol bestaat uit verschillende ruimtes op verschillende niveaus. Deze zijn door gangen met elkaar verbonden. Het hol heeft meerdere uitgangen die naar de oppervlakte leiden.Voor de geboorte graaft de vrouwtjesvos (moer) een kraamkamer in het hol dat ze bekleed met haar zachte buikharen . Na de paartijd in januari of februari worden er in mei vier tot acht jongen, blind, geboren. Na 10 dagen gaan de ogen open. Na een maand gaan ze voor het eerst naar buiten. De jongen worden acht weken lang gezoogd. In deze tijd verzorgt de mannetjesvos (rekel) het vrouwtje (moer) en later ook de jongen. Door te spelen en de eerste uitstapjes buiten het hol leren de jongen jagen en ook hoe ze voedsel moeten zoeken. Na 2 maanden verlaten ze hun ouders.
Achteraf had ik qua zon beter een bossengebied uit kunnen kiezen....Maar dan had ik waarschijnlijk de zandhagedis gemist...Dus..