zondag 29 juni 2008

AWD Een smal pad

Aalscholverkolonie.
Een zeer smal paadje (tip van onze beroepsfotograaf) die hoog langs het water loopt geeft een mooi uitzicht over de kolonie op de eilandjes.
We hadden dit pad anders nooit uitgelopen , want het leek er meerdere malen op dat het pad niet verder liep.
Maar uiteindelijk kwamen we weer op een breed pad uit.



Damhertje

De juffers (Zygoptera) zijn een suborde van insecten die samen met de suborde echte libellen de orde van de libellen (Odonata) vormen. Wereldwijd zijn er zo'n 2500 soorten juffers.
Juffers zijn van echte libellen zijn te onderscheiden door een aantal kenmerken (zie ook bij de echte libellen). Ze blijven over het algemeen kleiner, dunner en hebben ook tevens kleinere en dunnere vleugels. De ogen zijn relatief klein en staan verder uit elkaar. In rust vouwt een juffer de vleugels achter de rug (met uitzondering van de pantserjuffers), terwijl een echte libel ze spreidt.
Zowel libellen als juffers kennen een onvolledige gedaanteverwisseling, de larve vervelt en wordt pas na de laatste vervelling een juffer met meestal bonte kleuren en vleugels. De larve blijft meestal klein, ongeveer twee centimeter, en heeft vaak drie veer-achtige staartkieuwen, in tegenstelling tot de echte libellen. Ze bewegen zich voort door de staart heen en weer te kronkelen, de larven van echte libellen pompen water naar binnen en persen dit aan de achterzijde weer naar buiten waardoor ze voortgestuwd worden.

De kleine parelmoervlinder is in de duinen een algemene standvlinder en komt er veel voor. Hij geeft de voorkeur aan schrale, droge, warme graslanden en pioniervegetaties.



Doornappel is zeer giftig : Dus zeker in de duinen uitkijken met kinderen!


De doornappel (Datura stramonium) is een plant uit de nachtschadefamilie (Solanaceae). Het is een zeer giftige plant die hallucinogene alkaloïden bevat. De bladeren zijn onregelmatig van vorm met brede tanden. De trechtervormige bloemen zijn lang evenals de kelk die vijfkantig is. De doosvrucht is eivormig en getand.

Door Indianen werd de plant wel gebruikt om hallucinaties op te wekken. Dit is niet ongevaarlijk en bij overdosering kan de afloop fataal zijn.
Zelfs nu wordt de doornappel nog gebruikt door recreatief drugsgebruikers. Dit is bijna altijd een bad trip. Er wordt namelijk vaak overgedoseerd en de grens tussen effect en overdosering is klein.